Den vårdkris som drabbat inte bara Region Norrbotten utan hela landet har pågått under flera år. Redan 2014 var det svarta rubriker i olika medier i Norrbotten angående sjuksköterskebrist, neddragningar av vårdplatser och inställda operationer vid Sunderbyns sjukhus.
I Piteå-Tidningen 7 mars 2014 uttalar sig Vårdförbundet citat: ”Vårdförbundet i Norrbotten har länge påpekat bristen på sjuksköterskor och skulle önskat att Landstinget agerat tidigare".
Även Kristina Berg dåvarande styrelseledamot för Vårdförbundet i Norrbotten uttalar sig ”….beskriver situationen vid Piteå älvdals sjukhus som en kris. Hon menar att patientsäkerheten äventyras när vårdplatser dras in” . Vidare framkommer att någon höjning av ingångslöner för sjuksköterskorna inte var aktuellt ”Det skulle betyda att om vi höjer de lönerna måste vi höja alla löner och det håller inte, men vi håller ändå på med en löneöversyn”.
Sjuksköterskebristen är således inget nytt fenomen utan varit känt under många år utan att tidigare (S)-ledning i Region Norrbotten reagerat. Så Anders Öberg (S) och Glenn Berggård (V) kan sluta kasta sten i glashus. Ni har haft mångårig kännedom om förhållandena inom sjukvården.
Till skillnad mot för nuvarande ledning så valde ni de enkla och kortsiktiga lösningarna med skattehöjningar, ytterligare neddragningar av vårdplatser, nedstängningar av flertalet distriktssköterskemottagningar, stängningar av obs-platser för att nämna några exempel.
Den nuvarande ledningen i Region Norrbotten har för länge sedan förstått allvaret i situationen och har beslutat om kraftfulla lönesatsningar på cirka 120 miljoner kronor för att säkra tillgången på personal och vårdplatser.
Vidare finns beslut om en lönepolitisk strategi som innebär att all hälso-och sjukvårdspersonal skall ha en garanterad lönenivå lägst motsvarande medianlönen för riket. Utöver detta har vi redan återöppnat ett flertal servicepunkter och filialer, allt för att säkra en nära vård för medborgarna.