Seriösa företag drabbas dubbelt

Seriösa företag och företagare drabbas mångfalt av kriminaliteten, skriver debattören.

Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd, skriver om hur viktigt det är att jakten på kriminella inte drabbar de seriösa företagen.

Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd, skriver om hur viktigt det är att jakten på kriminella inte drabbar de seriösa företagen.

Foto: Pressbild

Debatt2025-01-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De är ofta själva brottsoffer och utsätts för stölder och bedrägerier. Säkerhetsåtgärder för att skydda verksamheten i form av övervakning, kameror, stöldskydd och avancerade IT-lösningar kostar enorma summor som i stället hade kunnat läggas på att utveckla verksamheten. För företag i vissa områden kan det också vara svårt att locka såväl kunder som personal.

För att möta hotet mot samhället och vår gemensamma välfärd föreslås nu en rad åtgärder som ska försvåra för kriminella att bedriva verksamhet, exempelvis utökat informationsutbyte mellan myndigheter, liksom nya regelverk och utökade kontroller.

Sveriges företag dignar dessutom under enorm regelbörda, av myndigheten Tillväxtverket skattad till 380 miljarder kronor årligen. Företagen anger regelbördan som ett utav de främsta tillväxthindren. Regeringen har därför också föreslagit och genomfört en rad åtgärder för att förenkla och förbättra regelverken för företag. 

Båda dessa åtgärder – krafttag mot kriminaliteten och förenklingar för företagen – är utmärkta och välkomna, men det finns en risk för att man i sin berättigade iver att försvåra för de oseriösa företagen också kan ställa till det för de seriösa aktörerna. 

Utökade kontroller och regleringar som inte tydligt kan visas uppfylla sitt syfte och till så låg kostnad som möjligt kommer i stället att ge kriminella ytterligare en konkurrensfördel. Kriminella följer nämligen inte lagar och regler. Följden blir i stället att vanliga laglydiga företagare får lägga ännu mer tid och resurser på att följa nya regler och krångliga kontrollsystem. Därmed förstärks båda de problem man vill lösa.

Seriösa företag välkomnar tillsyn för att hålla marknaden ren och vill att resurser avsätts för detta hos myndigheterna. Regelförbättring som bidrar till mindre byråkrati och uppföljning kan frigöra resurser även hos myndigheterna, som därmed får större möjligheter att med riktade kontroller och tillsyn se till att grundläggande regelverk faktiskt följs. 

Den som går upp tidigt för att gå till sitt företag och skapa värde för sig själv, sina anställda och samhället ska ha enkla, förutsägbara och ändamålsenliga regelverk att förhålla sig till och känna sig trygg i sin kontakt med myndigheter och kommuner. Den som bedriver kriminell verksamhet ska vara säker på att dess ringaktning för samma regler kommer att upptäckas och beivras.