Ju mer insatta i energifrågorna, desto mer borde vi inse att den överkonsumtion av energi, som pågår och uppmuntras, måste upphöra. Det gäller inte minst den av tillväxthysteri pådrivna.
Efter energikriserna på 70-talet uppmanades vi till motsatsen. Statliga kampanjer manade oss till sparsamhet. Vi drog ner på värmen, släckte lyset så fort vi lämnat ett upplyst rum och annat som sänkte förbrukningen. Miljörörelsen påtalade vitsen med nega-watt och förnuftiga besparingar utan att våra liv blev sämre. Numera kan byggnaders hela fasader hållas belysta dygnet runt under mörka tider som symboliska signaler om att tillgången på elström skulle vara obegränsad.
Mest upprörande är, som insatt ledamot i Vattendelegationen för Bottenviken, att regering och riksdag sedan 2018 direkt uppmanar vattenmyndigheterna att utnyttja varje möjlighet till undantag från Vattendirektivets (EU:s) krav på miljöförbättringar i de hårt reglerade Norrlandsälvarna. Den exploateringsinriktade linjen går ut på att degradera reglerade älvsträckor/vattenmagasin till "kraftigt modifierade vattenförekomster (KMV)”. Då kan även lägre miljökvalitetsnormer sättas för älvar och vattendrag påverkade av vattenkraft och någon restaurering behövs inte. De norrländska förstörda vattnen förblir förstörda och alla resurser satsas i södra och mellersta Sverige.
Det gick an att i folkhemmets namn utan större lokalt motstånd bygga ut vattenkraften med storskaliga och förödande ingrepp i naturmiljön. Och det särskilt i Norrlands inland och inom Sápmi. Nu försöker även vattenkraftsindustrin med klimatomställningen som förevändning att få till alla de lättnader i regler för att utnyttja vattnets krafter maximalt i de norra älvdalarna med biflöden. Nödvändig miljöhänsyn eller hushållning med energi är det inte tal om från deras håll. Mot kraftbolagens bristande ambitioner står lokalt växande rörelser för återställande av förstörda livsmiljöer längs hårt reglerade vatten, som i Ångermanälven och Luleälven.
Våra vatten och älvar har omistliga värden och ska därför inte behandlas som några handelsvaror. Miljöanpassningar av vattenkraften måste gälla lika för Norrland som för övriga Sverige.
Se inte våra älvar som handelsvaror
Mot kraftbolagens bristande ambitioner står lokalt växande rörelser för återställande av förstörda livsmiljöer längs hårt reglerade vatten, hävdar skribenten.
"Vattenkraftsindustrin försöker med klimatomställningen som förevändning få lättnader i reglerna för att utnyttja våra älvar maximalt, utan att ta någon hänsyn till miljön eller hushållning med energi", skriver Erik Danielsson (V).
Foto: Anna-Karin Landin
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.