Det svenska pensionssystemet är vårt viktigaste sociala skyddsnät. Det är skapat för att ge alla svenska medborgare en trygg och värdig ålderdom. Efter många års underfinansiering lämnar dagens pensionssystem mycket i övrigt att önska. Sverige har idag över 300 000 fattigpensionärer, den högsta andelen i Norden. Samtidigt har vi en av Europas högsta pensionsåldrar.
Dagens pensionssystem omfattar tre delar, allmän pension, tjänstepension och privat pension. Den allmänna pensionen är till för de som bott och arbetat i Sverige. Den består i sin tur av fyra delar: inkomstpension, premiepension, tilläggspension och garantipension. I dagens Sverige har 2,3 miljoner individer allmän pension. Närmare 700 000 omfattas av garantipensionen – ett grundskydd för dem som haft låg eller ingen arbetsinkomst.
Tanken när dagens system utformades var att det skulle utgöra en trygghet för alla. Genomförda undersökningar visar dock på motsatsen. Att det saknas förtroende för pensionssystemet. En majoritet av svenskarna är oroliga för pensionen.
Mot den bakgrunden inser vi att pensionsgruppen, bestående av samtliga riksdagens partier förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, har misslyckats. Den nuvarande pensionsgruppen behöver upplösas och Sverigedemokraterna ges riktigt inflytande över pensionerna – för pensionärernas skull. Vår utgångspunkt är enkel, dagens pensioner är för låga och behöver höjas. Med vårt förslag får en genomsnittlig pensionär, såväl nuvarande som kommande, cirka 1 000 kronor extra i plånboken – varje månad. En genomsnittlig, allmän, pension är i dag 13 300 kronor före skatt.
Kostnaden för reformen ska bäras av staten och uppgår till 23,1 miljarder kronor vilket finansieras genom nedskärningar i Sveriges enorma biståndsbudget om cirka 60 miljarder per år. Tekniskt innebär förslaget att arbetsgivarnas ålderspensionsavgift höjs från 10,21 till 18,5 procent av bruttoinkomsten samtidigt som den allmänna löneavgiften sänks i motsvarande utsträckning till 3,33 procent. Det viktiga är att den sammanlagda arbetsgivaravgiften lämnas oförändrad samtidigt som landets pensionärer får mer pengar i plånboken.
Sveriges pensionärer förtjänar bättre – med ”Tusenlappen” åstadkommer vi det.