Folkomröstningen om skolfrågan i Luleå kommer att äga rum den 8 november, trots fyra års envist motstånd från socialdemokraterna och moderaterna. Därför lämnar det en besk eftersmak i munnen att dessa båda motståndare till folkomröstning nu utnyttjar sin makt till att bestämma hur frågan ska ställas till medborgarna.
Folkinitiativet har föreslag en valsedelstext som anknyter till den starka opinion som finns mot nedläggningar av mindre skolor inom kommunen, främst på landsbygden:
”Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta istället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.”
Folkinitiativet hade också formulerat ett förslag till motalternativ som lyder:
”Fortsätt planerade nedläggningar och sammanslagningar som leder till färre och större skolor och förskolor”.
Från Vänsterpartiet tyckte vi att motfrågan är ledande och att det kan finnas en poäng att socialdemokraterna själva får formulera hur deras alternativ ska lyda.
Socialdemokraterna tog inte den chansen utan valde istället att föreslå en allmän formulering som inte alls talar om var man står i den aktuella sakfrågan. Med moderaternas hjälp föreslår man följande text:
”Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.”
Det är en klassisk så kallad övertalningsformulering. Man antyder att folkinitiativet inte står för en jämlik och kvalitativ skola och att de inte står bakom Luleå kommuns vision 2050. Formuleringen liknar grovt vilseledande reklam och jag tror att socialdemokrater och moderater får mycket svårt att klara hem en valdebatt med bara vackra ord och undvika ge besked om byaskolornas framtid.
Det här handlar inte bara om Vitåskolan som redan är nedlagd. Vi måste vara medvetna också om att skolorna i sörbyarna just nu har en tillfällig respit. Den här frågan handlar lika mycket om framtiden för Ersnäs, Måttsund, Avan och Klöverträsk.
Vänsterpartiets inställning nu är att folkomröstningen ska säkras. Sedan anser vi att frågan enklast ska ställas som ett ja eller nej till folkinitiativets positiva alternativ.
Det kommer att krävas hårt arbete för att vinna den omröstningen. Lika viktigt är att valdeltagandet blir högt, eftersom folkomröstningen formellt bara är rådgivande. Partierna bör också avkrävas besked om att man kommer att respektera valresultatet.
Det har gjorts ett hästjobb av många personer för att baxa frågan så här långt. Nu krävs det ännu mera jobb för att slutföra det som påbörjats. Tänk tanken att det här jobbet ska leda fram till att byaskolorna får fortsätta att leva i Luleå och att skolan i Vitå öppnas under 2021.