Säker vård kräver fler röntgensjuksköterskor

Vårdförbundet organiserar majoriteten av Sveriges legitimerade röntgensjuksköterskor och 8 november firas yrkesdagen för denna viktiga yrkesgrupp över hela världen.

Röntgensjuksköterskor utför bland annat mammografiundersökningar.

Röntgensjuksköterskor utför bland annat mammografiundersökningar.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-11-05 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att arbeta som legitimerad röntgensjuksköterska innebär att utföra undersökningar med tekniskt avancerad utrustning kombinerat med en god omvårdnad av patienter. Vi utför undersökningar där skelett, blodkärl och organ avbildas med hjälp av konventionell röntgen, datortomografi (CT), magnetkamera (MR), mammografi och ultraljud – och vi säkrar bildkvaliteten för en god diagnostik och säkerställer att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt. 

Det är lätt att förstå varför vårdmaskineriet ”hackar” när det inte finns tillräckligt många legitimerade röntgensjuksköterskor. Det behövs fler för att patienterna inte ska behöva vänta på sina diagnoser och behandlingar och med risk för oåterkallelig skada på grund av det. 

Nära nio av tio arbetsgivare och 18 av 21 regioner har brist på röntgensjuksköterskor. Antalet legitimerade i förvärvsarbete uppgick till cirka 3 900 år 2018. Dessutom är hela 47 procent av dem i yrket över 55 år i landet. Mellan år 2010– 2025 beräknas drygt hälften av röntgensjuksköterskorna ta pension i region Norrbotten och nyrekryteringar sker på en betydligt mindre nivå.

Det skiljer stort bland regionerna. Gotland har lägst tillgång med 19 röntgensjuksköterskor/100 000 invånare, Västerbotten 65 – vilket är bäst i landet. Norrbotten, som är störst till ytan, har 54. Bristen leder till konsekvenser för patienter, men framför allt blir vården väldigt ojämlik.

Därför föreslår Vårdförbundet:

• Arbetsgivare i regioner och privata vårdföretag måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att behålla och rekrytera fler till yrket.

• Införande av en nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. Behovet av avancerade radiologiska undersökningar med specialistkompetenser ökar samtidigt som vården utvecklas mot en mer personcentrerad vård. Detta ställer nya krav på mobilitet, strålsäkerhet och optimering av undersökningsmetoder. I takt med detta behöver yrkets kompetens kontinuerligt utvecklas. 

• Låt legitimerade röntgensjuksköterskor ta en nyckelroll inom digitalisering, mobilisering och teknikutveckling, för att bidra till att vården moderniseras, utvecklas och flyttar närmare individen. Göra satsningar för att attrahera, utveckla och behålla personalen genom att använda professionens kompetens på bästa sätt.