Så skapar vi hälsosammare stadsdelar i Luleå

Alla stadsdelar borde bidra till välbefinnande, och det finns sätt att göra det på, skriver debattörerna från HSB.

Mattias Lundström, vd i HSB Norr, skriver tillsammans med HSB:s förbundsordförande om hur vi kan skapa hälsosammare stadsdelar i Luleå.

Mattias Lundström, vd i HSB Norr, skriver tillsammans med HSB:s förbundsordförande om hur vi kan skapa hälsosammare stadsdelar i Luleå.

Foto: HSB Norr

Debatt2024-08-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur våra stadsdelar är utformade spelar större roll för hälsan än vad de flesta är medvetna om. Det spelar stor roll för hur mycket vi rör oss, våra möjligheter till rekreation och luften som vi andas. Eftersom livsstilssjukdomar kopplade till övervikt och psykisk ohälsa ökar i samhället borde vi fokusera mer på hälsoaspekter när vi planerar våra stadsdelar och bostadsområden.   

Redan i HSBs begynnelse för drygt 100 år sedan var människors hälsa i fokus. Då ansågs det vara revolutionerande med många saker som vi nuförtiden tar för givet, exempelvis badrum med badkar eller dusch. Idag ser hälsoutmaningarna annorlunda ut, vilket HSB visar i den nya rapporten ”Hälsoläget” som vi tagit fram tillsammans med Spacescape. En viktig utgångspunkt i arbetet har varit att hitta goda förebilder. Därför har vi i rapporten granskat och analyserat stadsdelar i över 15 svenska städer och kartlagt var man bäst lyckats bygga goda förutsättningar för människors hälsa.

I Luleå ser vi att det är Bergviken som är den mest hälsosamma stadsdelen, tack vare sin närhet till stadskärnan, sitt gåvänliga gatunät, närhet till kollektivtrafik, parker och goda luftkvalitet. Stadsdelar som Luleå centrum och Skurholmen-Malmudden rankas högt på fysisk aktivitet, men där har man även relativt dålig luft, vilket är inte är en bra kombination.

Rapporten ”Hälsoläget” innehåller förutom sammanställd forskning inom området och analys kring olika stadsdelar i landet, även förslag till en ny modell för framtidens stadsplanering i ett hälsoperspektiv. För HSB är ett hem inte bara tak över huvudet. Vår ambition är att inspirera kommuner och stadsplanerare att låta hälsa bli en mer betydelsefull faktor i stadsplaneringen, och som bostadsutvecklare ska vi dra vårt strå till stacken.

För även om Luleå har lyckats främja hälsa i Bergviken så borde alla stadsdelar bidra till välbefinnande. Det ska vara lätt för människor att göra enkla hälsosamma val. Med en gemensam ansträngning kan det på sikt bli verklighet.