Så kände norrbottningarna inför julen och nyåret

Prata med varandra. Det är ett fantastiskt sätt både för dig och dem att må bättre, skriver Rickard Bracken, generalsekreterare Mind.

Rickard Bracken, generalsekreterare Mind, skriver om hur vi mår och vi kan göra för att ändra på det.

Rickard Bracken, generalsekreterare Mind, skriver om hur vi mår och vi kan göra för att ändra på det.

Foto: Pressbild

Debatt2025-01-13 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Helgerna kring jul och nyår kan för många fungera som ett förstoringsglas på livet: det som är roligt och glatt kan kännas ännu bättre, medan det som är svårt och tungt kan bli än svårare att bära. 

Mind lät därför genomföra en undersökning hos personer mellan 18 och 79 år under perioden 26 november till den 6 december 2024, i samarbete med undersökningsföretaget Verian. Drygt 2 500 intervjuer genomfördes med fokus på vad människor oroade sig för inför de kommande storhelgerna och årsskiftet.

Bland intervjuade i Norrbottens län uppgav 6 procent att man kände olust inför jul- och nyårshelgerna och 20 procent uppgav oro för en pressad ekonomi.  Fler än en av tio oroade sig för känslor av ångest eller nedstämdhet och drygt var femte person oroade sig för den smärtsamma saknaden av någon. 

Undersökningen pekade också på att unga vuxna, oavsett var i landet man bor, upplever känslor av ofrivillig ensamhet i högre grad än någon annan åldersgrupp av de tillfrågade. Man önskade därför sociala sammanhang att delta i och att någon man känner ska höra av sig. 

Siffror som dessa sätter ljus på hur beroende av varandra vi är. För att själv må bra uppgav hela 42 procent av de svarande i Norrbotten, ung som gammal, att ens oro minskar om man vet att de man bryr sig om har det bra. 

Var och en av oss kan därför spela en viktig roll, både för sig själv och för andra, genom att vara en engagerad medmänniska. Tillsammans kan vi ge varandra en bra start på det nya året, genom att ta kontakt med människor vi har omkring oss. Bjud in till samtal och fråga hur din vän har det. Undvik att snabbt komma med egna lösningar och rikta i stället ditt fokus till att försöka förstå och vara helt närvarande i det som personen berättar. Försök att ställa öppna frågor, det vill säga frågor som man inte enkelt kan svara ja eller nej på, och lyssna sedan på svaret. 

Svåra och jobbiga känslor hör livet till. Men genom att hjälpa varandra att sätta ord på dem kan det man går igenom bli mer begripligt och lättare att bära. Närvaron av någon som lyssnar är värdefull och kan ibland vara upptakten till en viktig förändring. 

Siffrorna i den här undersökningen går att få ned – när vi pratar med varandra.