Det räcker inte heller att fokusera enbart på utbildningsinsatser och förändring av normer utan rättsliga konsekvenser. Det är i kombinationen av dessa metoder som vi kan skapa verklig förändring.
Våldspreventiva metoder riktar in sig på att angripa roten till problemet. Genom utbildning, kampanjer och program som utmanar traditionella könsroller och maskulinitetsnormer, kan vi förändra de strukturer och attityder som tillåter våld att fortsätta frodas. MÄN och Kvinnojourerna lyfter vikten av detta arbete – för utan en förändring av grundläggande attityder kommer våldet att fortsätta generation efter generation.
Men vi kan inte nöja oss där. Brottspreventiva metoder, såsom bättre samverkan mellan myndigheter, tidiga insatser och att fler förövare döms är lika nödvändiga för att skapa trygghet här och nu. Dessa metoder ser till att våldsamma män ställs till svars och att kvinnor skyddas. Om vi endast fokuserar på det långsiktiga, riskerar vi att lämna kvinnor utan omedelbart skydd och avskräckning från fortsatt våld.
Det är alltså i mötet mellan dessa två metoder som vi kan nå framgång. Enbart brottsprevention utan våldspreventiva åtgärder innebär att vi ständigt tvingas reagera efter att våld redan skett. Samtidigt riskerar en ensidig satsning på att förändra normer att missa de akuta behov som finns för de kvinnor som utsätts för våld.
Vad vi behöver är en systematisk förändring där både det långsiktiga och det kortsiktiga perspektivet tas på allvar. Genom att kombinera våldsprevention och brottsprevention kan vi både skydda dagens offer och bryta våldscykeln för framtida generationer. Samhället har ett ansvar att inte bara straffa våldsverkare, utan också att aktivt arbeta för att förändra de normer och strukturer som tillåter våldet att fortgå.
- Kommunerna har fått i uppdrag att arbeta brottsförebyggande, särskilt kopplat till mäns våld mot kvinnor.
- Det är centralt att förebyggande insatser riktas mot män och pojkar, snarare än endast situationerna där våld uppstår.
- Kommunerna har en skyldighet att verka för tidig brottsprevention, vilket bör genomsyra insatserna.
Det är dags att vi erkänner att en verkligt effektiv lösning kräver mer än en enkel väg. Både våldspreventiva och brottspreventiva åtgärder måste finnas i samklang för att skapa ett samhälle där kvinnor kan känna sig trygga – både i dag och i morgon.