Vi kommer träffas utanför Gävles kust, hos en svensk småskalig yrkesfiskare. Jag tog initiativ till det här mötet eftersom samtal och diplomati är helt nödvändigt i hanteringen av fiskefrågor. Sverige bestämmer nämligen inte ensamt över exempelvis fiskekvoterna i Östersjön, utan beslut tas efter förhandlingar i EU:s ministerråd i oktober månad.
Ett fokus på mötet blir att diskutera det småskaliga yrkesfiskets förutsättningar, vilket är viktigt för landsbygden och vår livsmedelsförsörjning. Situationen i Östersjön är allvarlig. För att förvalta fisken ansvarsfullt måste havsmiljön förbättras, fisket ske på ett hållbart sätt samtidigt som andra faktorer, såsom förekomsten av säl och skarv, adresseras med kraft.
Vi är i en situation där det riktade fisket har stängts för fyra av tio EU-gemensamt förvaltade fiskbestånd i Östersjön. För andra bestånd, såsom sill och strömming, har kvotnivåerna varierat kraftigt över tid. Detta påverkar stabiliteten inte minst för det kustnära fisket och surströmmingsindustrin, eftersom de saknar förutsättningar för konsekvent och förutsägbar tillgång på färsk lokal råvara.
Förra årets fiskeförhandling var den här regeringens första. Som land drev vi på i restriktiv riktning. Kvoterna sänktes till historiskt låga nivåer, och även om Sverige hade kunnat tänkt sig ännu lägre kvoter, gjorde vår medverkan skillnad. För första gången infördes även särskilda stängningar för trålfisket under perioder då sillen leker.
Enligt internationella havsforskningsrådet ser vi nu en viss återhämtning av strömmingen i centrala Östersjön. För Bottenhavet inväntar vi fortfarande forskningens besked. Men en sak är klar för svenskt vidkommande: försiktighet kommer behöva vara ett ledord även framåt.
Fisket måste förvaltas så det är miljömässigt hållbart på lång sikt och förenligt med målen att uppnå ekonomiska, sociala och sysselsättningsmässiga fördelar. För att öka möjligheten att uppnå dessa mål är det viktigt med en gemensam diskussion på EU-nivå med berörda ministrar innan vi når en överenskommelse om fiskemöjligheterna i Östersjön för 2025.
På mötet vill jag särskilt visa upp de utmaningar som det svenska småskaliga yrkesfisket upplever. Ge mina kollegor en fördjupad insyn i Sveriges situation.
Hur kan vi stödja företag, livsmedelsproduktion och landsbygdsutveckling och samtidigt värna om ekologisk hållbarhet?
Hur kan vi tillsammans bidra till mer förutsägbara kvotnivåer i framtiden och skapa flexibilitet för det småskaliga kustfisket?
Mötet är en del av regeringens arbete med att främja det småskaliga kustfisket och att mer av fångsterna ska kunna landas i svenska hamnar och beredas till livsmedel i Sverige. För det småskaliga kustfisket är lika mycket en del av Sveriges framtid som det är av vår historia.