Så får norrbottningarna ett mer hållbart 2022

Sex av tio svenskar vill minska sitt klimatavtryck under 2022, enligt en ny Sifoundersökning. Återvunna material är nyckeln för norrbottningar som vill ha ett mer hållbart 2022, skriver företrädarna på Ragn-Sells.

Tillverkare behöver se möjligheten i att erbjuda produkter som till stor del består av återvunna material, skriver debattören

Tillverkare behöver se möjligheten i att erbjuda produkter som till stor del består av återvunna material, skriver debattören

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Debatt2022-01-06 16:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

59 procent tycker att det är viktigt för dem att minska sin klimatpåverkan under 2022. Det framgår av en undersökning som Ragn-Sells låtit Sifo göra.

Det är glädjande att så många vill ta ansvar för att tackla mänsklighetens allra största problem. Men ingen kan göra allt på egen hand. Nästan hälften av klimatutsläppen i världen beror nämligen på en enda sak: Vårt sätt att hela tiden ta fram nya råvaror för att producera det vi behöver.

Det här är den okända klimatutmaningen som vi måste prata mycket mer om. Om vi menar allvar med att bygga ett hållbart samhälle, så måste vi börja använda de råvaror vi redan har i stället för att ständigt producera nya. 



Så här års konsumerar vi mer än någonsin när klappar och reor lockar oss till butiker och näthandel. Samtidigt visar vår Sifoundersökning att nästan varannan svensk, 47 procent, känner oro för att deras konsumtion belastar miljö och klimat. Så skulle det inte behöva vara.

Uppenbart är att många vill förändra sitt sätt att leva för att minska utsläppen. Tillverkare behöver se möjligheten i att erbjuda produkter som till stor del består av återvunna material, som inte belastar klimatet lika mycket. Vi vet också att de allra flesta svenskar är beredda att betala lite mer för sådana produkter.
 


De som vill minska sin klimatpåverkan kommer en bit med råden: Ta det lugnt med resandet och byt ut en del kött mot mat från växtriket. Men på lång sikt behöver vi ställa om hela samhället till det som kallas en cirkulär ekonomi, där vi alltid återvinner och återanvänder värdefulla material.

Att själv återvinna är ett konkret bidrag till arbetet mot klimatförändringarna. Säkert har du gamla prylar hemma, som innehåller rätt mycket bra material. Bara tillverkningen av en enda telefon skapar utsläpp som motsvarar 460 kilometers bilkörning. Gå igenom garderober, garage och förråd och ta ett rejält varv till återvinningsstationen – ett kanonbra sätt att minska utsläppen!

Varje år hamnar 8 000 ton hemelektronik i vanliga svenska hushållssopor och går till förbränning, ett enormt slöseri med jordens resurser som är förödande för klimatet. Så skulle det inte se ut om tillverkare lyssnade på konsumenterna och gjorde prylarna enkla att återvinna. Använd din röst och knuffa på företagen!