S hotar jobben i Norrbotten

När Stefan Löfven besökte Älvsbyn efter att Polarbröds nya fabrik hade brunnit ned utlovade han regeringens fulla stöd.

Debatt2021-02-24 04:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några månader senare, dagen innan julafton 2020, fattade dock regeringen beslutet att avslå Bolidens ansökan för en ny gruva i Laver i Älvsbyn. En investering på 15 miljarder och tusentals nya jobb i Älvsbyn och Piteå hänger nu i luften. Beslutet, som innebär att det behövs ett miljötillstånd redan i undersökningsarbetet, lägger dessutom fast en ny praxis för alla framtida gruvprojekt i Sverige, och kommer få långtgående konsekvenser för LKAB och andra företag i Norrbotten.

Eftersom den politiska osäkerheten för gruv- och prospekteringsföretag har ökat i Sverige, minskar också investeringsviljan. Antalet sökta undersökningstillstånd minskar år för år. 2020 söktes endast 130 tillstånd, en 40-procentig minskning på bara två år. 

Det sker trots vår starka ställning som gruvnation. Sverige står för nästan 90 procent av allt järn, 36 procent av all zink och 23 procent av allt guld som utvinns i EU. Den sammanlagda skattesumman som det svenska gruvklustret bidrar med kan omvandlas till över 7 700 poliser. Ett jobb i gruvbranschen skapar 1,8 indirekta arbetstillfällen i underleverantörsleden.

Tyvärr ser vi även att den gruvfientliga inställningen kommer igen i skarp lagstiftning. I maj 2018 röstade riksdagen igenom ett förbud mot uranbrytning, vilket även påverkar brytningen av kobolt som används i uppladdningsbara batterier i elbilar och elektronikprodukter. Bara M, KD, L och SD röstade emot. Socialdemokraternas och Miljöpartiets politik på nationell nivå kostar Norrbotten tusentals nya jobb, högre skatteintäkter som hade kunnat gå till fler lärare och undersköterskor och är ett hot mot klimatet. Svensk gruvnäring släpper ut mindre koldioxid än något annat land i världen, det enda som händer nu är att europeiska företag kommer att importera mer från andra länder istället, med sämre arbetsvillkor och miljöstandarder.  

 Nya regleringar och politiserade investeringsbeslut är knappast att ge Älvsbyn sitt fulla politiska stöd. Den tidigare Metallordföranden och industrivännen Stefan Löfven har tagits som gisslan av Miljöpartiet.