Av de 31 (inte 42) remissvaren, varav sex inte tar ställning, anser 13 (branschen, samt Konjunkturinstitutet och Tillväxtverket) att flygskatten delvis bör avskaffas helt, sex (Ekonomistyrningsverket, Energimyndigheten, Trafikanalys, Trafikverket, Transportstyrelsen och Skatteverket) att skatten kan halveras och sex (Chalmers, Konsumentverket, Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket, SMHI och Världsnaturfonden) att skatten ska vara oförändrad eller höjas.
Konjunkturinstitutet, Energimyndigheten och Trafikanalys vill dock ha kvar eller höja flygskatten till destinationer där EU:s system för utsläppsrätter (EU-ETS) inte gäller.
Sammanfattningen av detta är att 19 remissvar anser att flygskatten bör avskaffas helt eller sänkas, samt att nio remissvar anser att den bör vara oförändrad eller höjas på alla destinationer eller på destinationer där EU-ETS inte gäller.
Antalet remissvar är dock missvisande och urvalet av remissinstanser kan ifrågasättas: branschen, som främst hävdar flygets försämrade konkurrenssituation på grund av flygskatten, representeras av de fyra (utländska) flygbolagen Braathens Regional Airlines, Norwegian, Ryanair och SAS, samt Företagarna, IATA, Svenska Regionala Flygplatser, Svenskt Näringsliv, Swedavia AB och Transportföretagen; totalt tio remisser, medan universiteten endast representeras av Chalmers, som dock på eget initiativ inkluderat Handelshögskolan Göteborg, SLU, samt tre forskare från KTH i sitt remissvar. Räknas dessa som enskilda remissvar blir det 14 remissvar som anser att flygskatten bör vara oförändrad eller höjas på alla destinationer eller på destinationer där EU-ETS inte gäller.
Skäl till att flera remissvar vill ha oförändrad eller höjd flygskatt är att EU-ETS inte i tillräcklig omfattning tar hänsyn till utsläppens höghöjdseffekt, samt att det ännu är osäkert hur ICAO:s globala marknadsbaserade styrmedel Corsia kommer att påverka utsläppen.
Flygskatten är inte fiskal, som Transportföretagen skriver, utan är till för att begränsa det klimatskadliga flygandet. Självklart vore det bättre att beskatta fossilt flygbränsle och utsläpp, men eftersom flygbränsle ännu är skattebefriat och därmed subventionerar flyget påtagligt, finns ingen anledning att ännu sänka eller avskaffa den ”trubbiga” flygskatten, som även införs i Danmark under 2025 och därmed stärker svenska flygplatsers konkurrenssituation.
Sänkt flygskatt kan även, som Regelrådet skriver i sitt remissvar, bidra till en ofördelaktigare konkurrenssituation mellan flyg och tåg och mellan flyg och buss, samt att fler svenskar väljer att semestra utomlands.
Detta och kanske mer borde åtminstone de vanligtvis detaljfixerade juristerna Marcus Dahlsten och Fredrik Kämpfe berättat om i sin väl tunna debattartikel om flygskatter.