Renmarksutredningen – att tiga är att samtycka

Kiruna kommuns ledning är tyst och passiv i en invånarnas viktigaste valfrågor, skriver styrelsen för Jägareförbundet Kiruna genom ordförande Mikael Sidér.

Hanteringen av renmarksutredningen kommer att ge kännbara konsekvenser under lång tid.

Hanteringen av renmarksutredningen kommer att ge kännbara konsekvenser under lång tid.

Foto: Nellie Andersson

Debatt2024-05-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet skickade den första februari ut delbetänkandet från Renmarksutredningen på remiss. Kiruna kommun är en av remissinstanserna och svaret ska vara departementet tillhanda senast 10 juni. I delbetänkandet föreslås en inriktning (bilaga 3) till slutbetänkande som innebär att äganderätten till jakt och fiske på statens mark ovan Lappmarksgränsen ska tillfalla samebyarna. Detta likalydande med den dom som gav Girjas sameby ensamrätt till jakt och fiske på statens mark inom samebyns renskötselområde. 

Denna viktiga samhällsfråga skapar infekterade konflikter och riskerar att splittra samhället. Oavsett ståndpunkt kommer alla medborgare som bor i området att påverkas av konsekvenserna av förslaget. 

Jägareförbundet i Kiruna är en stark, lokal medlemsstyrd organisation. Våra medlemmar är inte bara jägare. De är kommunmedborgare, fiskare, friluftsmänniskor, skogsägare, oumbärlig arbetskraft, entreprenörer, tornedalingar, kväner, lantalaiset, samer och människor av andra olika ursprung. En avgörande fråga för våra medlemmar är frågan om framtidens möjligheter till jakt och fiske. Medlemmarna förväntar sig att vi som företrädare för dem ska delta i kommunens remissvar. Därför har Jägareförbundet Kiruna framfört krav till Kiruna kommun om att inkluderas i remissarbetet. Efter våra påtryckningar och månader av uteblivna svar, meddelar Kiruna kommun slutligen att man inte vet hur man ska hantera de organisationer och medborgare som hört av sig och vill medverka i remissarbetet. Av totalt fyra månaders remisstid återstår nu mindre än en månad till remissvaret för delbetänkandet på 800 sidor ska vara inlämnat och kommunen har inte klart för sig hur man ska hantera remissarbetet.

Socialdemokraten Emilia Töyrä, riksdagsledamot och ledamot i Renmarkskommittén deklarerar i Svensk Jakt 2023-09-01 att Socialdemokraterna stödjer Renmarksutredningens delbetänkande. Betyder det att Socialdemokraterna i Kiruna, tillsammans med övriga styrande partier, Samelistan, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ samtycker till att samebyarna ensamt ska ha upplåtelserätten till jakt och fiske ovan Lappmarksgränsen? Är tystnaden och de uteblivna svaren från kommunen en medveten förhalning av remisstiden för att styrande partiers agenda inte harmonierar med kommunmedborgarnas intressen? Eller anser kommunen att frågan är så obetydlig att de inte behöver ta hänsyn till medborgares och organisationers intressen och åsikter? 

Det vore klädsamt om kommunledningen i Kiruna tydligt redovisar sitt ställningstagande och hur man tillvaratar alla kommunmedborgares intressen. Att tiga är att ge sitt tysta samtycke. Konsekvenserna av delbetänkandet är tyvärr inte isolerade till Kiruna. De påverkar alla medborgare i länet och i hela Sverige. Alla medborgare i länet som vill medverka i remissvaren kan kontakta sina politiker i respektive kommun och även de organisationer som är remissinstanser.

Hörs varken medborgarnas eller våra kommunpolitikers röster i en så fundamentalt viktig fråga, kommer heller inte politiken på riksnivå att lägga någon vikt vid konsekvenserna av förslagen.