Frågan om att förbättra tillgången till fasta läkarkontakter har funnits på agendan länge. Trots det ser vi inga tecken på förbättring i Norrbotten.
När Svenska Distriktsläkarföreningen ber Region Norrbotten 2020 redovisa hur kompetensförsörjningsplaner ser ut framkommer en dyster verklighet – det finns 71 specialister i allmänmedicin omräknat till antalet heltidstjänster istället för 166 heltidsarbetande specialistläkare som är ett minimumbehov. Region Norrbotten har 55 ST-läkare i allmänmedicin, och varje år får ungefär sju läkare specialistbevis. Med det antalet av ST-läkare kommer det ta minst 13 år att nå målet och nästan 20 år om arbetsmiljö är lika dålig som idag, när läkare inte har avgränsad lista och bara orkar arbeta deltid.
En heltidsarbetande läkare ansvarar idag i snitt över 3 521 patienter i stället för 1 000-1 500 som är en rimlig lista utifrån dagen primärvårdsuppdrag i Norrbotten.
I Myndigheten för Vård-och omsorgsanalys rapport från 2016 framkommer att 42 procent av patienterna hade en fast läkarkontakt, men från rapporten 2021 att bara en av tre hade fast läkarkontakt. Det pekar på att andelen patienter med en fast läkarkontakt inte har ökat, utan fortsatt minskat oavsett allt arbete med god och nära vård. Norrbotten ligger i botten. I Sveriges Läkarförbunds enkät till läkare i primärvården 2015 ansåg hälften att deras vårdcentral kunde erbjuda en fungerande fast läkarkontakt, men 2018 konstaterade Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys att omkring hälften av vårdcentralerna hade vakanser och att var femte läkare var hyrläkare eller vikarie.
Det är mycket viktigt hur regionen tänker vända på nedgångstrenden, uppnå målet, hur man gör det attraktivt att arbeta som specialist i allmänmedicin i Norrbotten. Vare sig listningen på vårdcentralsnivå eller individnivå är en garanti för den fungerande fasta läkaren och kontinuiteten om det saknas god tillgång till specialister i allmänmedicin, om den fasta läkaren måste ansvara för orimligt många individer och om vårdcentraler/hälsocentraler inte har finansiering utifrån uppdragets omfattning.
Region Norrbotten behöver se över sin planering och styrning av allmänläkarförsörjningen
Ta ett samlat ansvar för antalet specialister i allmänmedicin i hela regionen.
Föra in ett behovs- och efterfrågeperspektiv i sina prognoser, bland annat genom att ta hänsyn till hur förändrade vårdbehov kan påverka efterfrågan på läkarkompetens
Införa listningstak på varje heltidsspecialist i allmänmedicin som är en förutsättning för en fungerande fast läkarkontakt med god tillgänglighet, relationell och longitudinell kontinuitet, samarbete mellan team över vårdgränser och är underlag för rätt planering av allmänläkarförsörjningen.
I en adekvat resurs- och kompetensförsörjd primärvård finns förutsättningar att arbeta med hela människan, utifrån dennes situation och i dess närmiljö. I kontinuerliga relationer, med såväl förebyggande och hälsofrämjande insatser som med behandling och rehabilitering.