Regionen måste säkra tillgången på läkare

Mindre än hälften av de som påbörjar ST inom allmänmedicin stannar som specialistläkare i Norrbotten. Trots detta har RN sedan februari 2020 valt att inte finansiera nya ST-tjänster.

Mindre än hälften av de som påbörjar ST inom allmänmedicin stannar som specialistläkare i Norrbotten. Trots detta har RN sedan februari 2020 valt att inte finansiera nya ST-tjänster.

Foto: NIKLAS LARSSON

Debatt2020-04-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Norrbotten (RN) är länets i särklass största arbetsgivare och utförare av hälso- och sjukvård. Verksamheten kräver god och långsiktigt hållbar tillgång på kompetent personal. Detta gäller under normala förhållanden, och än mer nu i tider med allmän spridning av coronaviruset, som ger ett ökat behov av sjukvård på alla nivåer. 

RN genomför för närvarande en omställning av verksamheten för en ekonomi i balans. Som led i detta genomförs generella kostnadsbesparingar på tiotalet procent. En av de stora utgiftsposterna är personal. I RN råder för närvarande anställningsstopp. Detta i regionen med Sveriges lägsta läkartäthet. Vid ingången av en ytterst krävande epidemisk coronaspridning är grunden illa lagd, med underbemanning i normalläget. 

Man säger sig eftersträva attraktiva villkor till den egna personalen för att på sikt göra sig oberoende av inhyrd personal. Den ambitionen ställer vi oss bakom. Egen personal skapar bättre kontinuitet, bättre vårdkvalitet och är billigare. Att rekrytera och behålla blivande specialister inom primärvården anger RN själv som enskilt viktigaste åtgärd i omställningen. Detta är ett långsiktigt arbete, då utbildning av specialistläkare efter genomförd läkarutbildning innebär minst 7 års heltidsarbete. Historiskt är den överlägset största rekryteringsbasen i Norrbotten de som utbildats och inlett sin yrkeskarriär i länet. Därför är prioritering av villkoren för denna grupp en god investering.

För hela yrkesgruppen läkare ser vi en verklighet där agerandet inte motsvarar ambitionerna. För 2020 försämras villkoren för AT-läkare, första steget efter utbildningen, i RN. Antalet platser minskar, lönen fryses. Utbildningar ställs permanent in utan kompensation. 

Efter avslutad AT-tjänstgöring och erhållen legitimation är nästa steg specialisttjänstgöring, ST. För ST-läkare har ingångslönen under flera år legat stilla eller sjunkit, även inom allmänmedicinen. Utbildningsmöjligheter begränsas kraftigt. Agerandet följer ett mångårigt mönster, och får konsekvenser. Mindre än hälften av de som påbörjar ST inom allmänmedicin stannar som specialistläkare i Norrbotten. Trots detta har RN sedan februari 2020 valt att inte finansiera nya ST-tjänster. 

Bristen på insikt i centrala ledningen illustreras av uttalanden om överlag god bemanning i primärvården. Inte ens de bäst bemannade enheterna klarar i dag att lista alla patienter på egen läkare med försvarbar arbetsbelastning – behovet överstiger läkartillgången. Den nuvarande arbetsgivarpolitiken är ett dyrbart och onödigt slöseri med kompetens och resurser. Den leder till missnöje, sjuklighet och underbemanning. Flertalet kollegor på olika nivåer väljer att inte fortsätta sin tjänstgöring som direkt följd av RN:s agerande.

Kompetent personal med förtroende för arbetsgivaren, med vilja att driva och utveckla verksamheten, är sjukvårdens viktigaste resurs. Detta är ett utmärkt tillfälle för RN att ompröva sin arbetsgivarpolitik. Ord och handling måste gå ihop. Vi föreslår att man i första hand ser över anställningsstopp och ger resurser till verksamheterna för att säkra en långsiktigt hållbar bemanning, med realistisk möjlighet att uppnå egen personalförsörjning utan behov av hyrpersonal.

Att oförändrat fortsätta enligt ovan innebär kronisk underbemanning till stora mänskliga och ekonomiska kostnader. Skattebetalare och befolkningen i Norrbotten har inte råd med det. Sjukvården hör till samhällets viktigaste kärnfunktioner- under normala omständigheter och nu i rådande pandemi. Det är hög tid att agera därefter.