Kompetensförsörjningen fortsätter vara ett bekymmer för näringslivet. Samtidigt som arbetslösheten är hög, så har företagen svårt att hitta folk. Det handlar både om personal som har längre utbildningar och korta – eller ingen utbildning alls.
I Norrbotten anger hela tre av fyra företag i en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort att de har svårt att rekrytera medarbetare. Detta gör det förstås svårt för företag att kunna växa, tacka ja till fler uppdrag och expandera.
Och expansion, det har vi i Norrbotten som vi alla vet. Det finns ett stort behov av medarbetare, av talanger och av kompetens. Ska vi ro den här boomen vi nu upplever i hamn måste vi locka hit folk, vara öppna mot omvärlden och välkomna arbetskraft som gör det möjligt för oss att klara av att stärka vår konkurrenskraft.
Samtidigt så vill den svenska regeringen införa ett politiskt lönegolv för arbetskraftsinvandrare från tredje land, dvs utanför EU, till 100 procent av medianlönen, vilket i dag är 34 200 kronor. Detta är ett oacceptabelt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen, där parterna sätter lönerna - inte staten eller politiken. Lönegolvet är dessutom mycket högre än de kollektivavtalade lägstalönerna i de flesta svenska branscher och därmed också i många av de yrken där det saknas kompetens.
Stryper man möjligheten att anställa personer utifrån till samma löner som deras svenska kollegor har, så förorsakar man stora problem för de svenska företagen. Följden kommer också bli att mångåriga medarbetare tvingas lämna jobbet, landet och nätverken de skapat – och vi kommer att stå utan deras kompetens. Detta är något vi kommer märka i hela den svenska ekonomin.
Vi i Norrbotten riskerar nu att missa den fantastiska möjlighet som ligger framför våra fötter. Därför är det av stor vikt att företagen har goda förutsättningar för att kunna rekrytera medarbetare från tredje land. Att detta sker på ett rättssäkert sätt ligger förstås både i företagens och i arbetskraftsinvandrarens intresse.
Regeringens förslag om ett höjt lönegolv skulle alltså leda till missade skatteintäkter och försämrad konkurrenskraft i näringslivet. Gör om och gör rätt.