Efter omreglering och utvecklingen av digitaliserad distanshandel har de som idag bor långt från tätorter enkelt kunnat klicka hem sina utskrivna läkemedel med leverans direkt i brevlådan dagen efter.
Distanshandeln är en möjlighet som nyttjas mest av de som bor på gles- och landsbygd. Nationellt är det 30 procent som använder sig av möjligheten att få läkemedlen direkt hem i brevlådan medan det på landsbygden är 50 procent.
Det har med all sannolikhet inneburit att fler fullföljer sina behandlingar då tröskeln för att få tillgång till ordinerade läkemedel har sänkts. Den utvecklingen hotas nu i ett aktuellt förslag från Läkemedelsverket som allvarligt vill begränsa möjligheten.
Myndigheten har tagit fram förslag på nya föreskrifter för hur distanshandel vid apotek ska gå till. Där ställer man upp flera nya krav som kommer i princip göra det omöjligt för apoteken att leverera läkemedel direkt till dörren. Läkemedelsverket vill förbjuda att läkemedel lämnas ut om det finns risk för stöld, exempelvis i en brevlåda eller utanför en dörr. Därutöver föreslås ett krav på ID-kontroll när receptbelagda läkemedel lämnas över till köparen. Detta innebär att köparen måste vara hemma och själv ta emot de varor man har beställt.
Som motivering till förändringarna uppges att läkemedel riskeras att missbrukas och stjälas och att nuvarande riktlinjer riskerar patientsäkerheten. Att patientsäkerheten är viktig är självklart men den måste vägas mot andra intressen, inte minst människor i glesbygds möjlighet att få tag på sina läkemedel. Försämrad tillgänglighet kan leda till att allt färre hämtar ut sina mediciner vilket i sig också är ett hot mot patientsäkerheten.
I förslaget finns inte heller några bedömningar av hur detta kan påverka varken äldre, människor med funktionsnedsättningar eller de som bor på landsbygd med långa avstånd och dåliga kommunikationer till närmsta utlämningsställe. Att införa en så stor förändring utan att ens beakta vilka konsekvenser som det kan ha är anmärkningsvärt.
För att det fortsatt ska vara det så måste regeringen agera och säkerställa att riktlinjerna inte ändras utan istället göra det lättare för fler att få tag på sina läkemedel. På det området har redan Centerpartiet flera förslag och vi hoppas att även regeringen kan ta de till sig om man menar allvar med ambitionen om att hela Sverige ska leva.