Regeringen måste agera i frågan om cementkrisen

Det är naivt och verklighetsfrånvänt att tro att vi kan klara oss utan cement och betong i framtiden.

De åtta månader som regeringen aviserat att de ska förlänga Cementas nuvarande tillstånd med räcker inte på långt när.

De åtta månader som regeringen aviserat att de ska förlänga Cementas nuvarande tillstånd med räcker inte på långt när.

Foto: Emil Lundberg

Debatt2021-09-20 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen måste agera i frågan om cementkrisen. 

Vi riskerar att stå inför en stor byggkris. Det är konsekvensen av Mark- och miljööverdomstolens avvisning av Cementas täktansökan för fortsatt kalkstensbrytning i Slite. De åtta månader som regeringen aviserat att de ska förlänga Cementas nuvarande tillstånd med räcker inte på långt när. I Slite produceras idag majoriteten av cementen som används i Sverige. Att ställa om helt till import istället kommer ta flera år. Det visar vår konsekvensanalys, vilken också bekräftats av regeringens egna analyser.

Bygg- och anläggningsprojekt kräver lång planeringshorisont och säker tillgång på material och råvaror. Enligt Byggföretagens konsekvensanalys riskerar flera byggprojekt att stoppas eller kraftigt försenas vid en cementbrist. Stora varsel och investeringsbortfall som riskerar att snabbt fortplanta sig ut i andra branscher och påverka hela samhällsekonomin.

LKAB rapporterar risk för produktionsbortfall på 50 till 80 procent och Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå riskerar att kraftigt försenas.

Cementbrist kommer även sätta käppar i hjulet för klimatomställningen i bygg- och anläggningssektorn där betong spelar en viktig roll. Det är naivt att tro att andra material kan ersätta betong rakt av. Det handlar om rätt material på rätt plats och i många konstruktioner är betong det enda material som klarar kraven.

Fortsatt kalkstensbrytning och cementtillverkning i Sverige måste säkerställas. Vi behöver därför ett tydligt besked från regeringen om detta. Det är en kris- och beredskapsfråga. Ett så viktigt material ska inte vara helt beroende av import. Särskilt inte när det är högst troligen att Sverige då blir beroende av cement från länder som Turkiet och Kina. 

Svensk cementtillverkning ligger i framkant avseende klimatpåverkan. Det finns också långtgående planer att senast 2030 införa CCS-teknik, infångning och lagring av koldioxid, i Slitefabriken. För att som första fabrik i världen kunna tillverka klimatneutral cement. Nu riskerar vi att missa chansen att agera föregångsland och i stället ta ett stort kliv tillbaka. 

Cement-, betong- och byggbranschen har tagit fram färdplaner i linje med politikens klimatmål. Vi har kommit en bra bit på vägen. Men färdplanerna förutsätter långsiktiga politiska beslut som möjliggör industrins utveckling och omställning. Vi är beredda att ta vårt ansvar, nu måste regeringen ta sitt.