Så resonerar vi kring parkeringar i Kronandalen

Emma Hurtig och Linn Adolfsson, projektledare, ger i ett debattinlägg kommunens syn på parkeringssituationen i Kronandalen.

Antalet parkeringsplatser i nybyggda Kronandalen har väckt diskussion. I ett debattinlägg redogör projektledarna Emma Hurtig och Linn Adolfsson för kommunens syn på saken.

Antalet parkeringsplatser i nybyggda Kronandalen har väckt diskussion. I ett debattinlägg redogör projektledarna Emma Hurtig och Linn Adolfsson för kommunens syn på saken.

Foto: Per Lundström

Debatt2021-12-03 07:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan när Luleå kommun startade planeringen av stadens nya bostadsområde Kronan genomsyrades arbetet av omställningen till ett hållbart samhälle. Kronan planerades med människan och hållbar utveckling i fokus, det är inte bilen som har högsta prioritet. Minimikravet för parkeringstalet i Kronandalen är sju parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA (bruttoarea)1*, inklusive besöksparkering, vilket är något lägre jämfört med Luleå kommuns parkeringsnorm. Parkeringstalet för cykel däremot är 25 platser/1000 kvadratmeter BTA i Kronandalen.

Uppdraget från politiken är tydligt. Ny bebyggelse i Luleå ska bidra till hållbar stadsutveckling såväl ekonomiskt som ekologiskt och socialt.

Resor och transporter inom staden ska vara miljövänliga, effektiva och säkra. 

Omställningsprocesser tar tid och det omdiskuterade parkeringstalet är en del i en helhet. Det behövs många olika åtgärder som främjar andra trafikslag än bilen. Till exempel bilpool, cykelpool, enkla system för bokning, laddmöjligheter för motorfordon och elcyklar, förbättrade cykelfaciliteter som luftpump och reparationsrum. Vi vill utveckla Kronandalen hållbart i samverkan mellan kommunen, fastighetsägarna och de boende, alla bidrar med sina pusselbitar.

Kommunen får klagomål på att det är för få parkeringsplatser i Kronandalen, men det är inte kommunen utan fastighetsägarna som ansvarar för att tillhandahålla p-platser.

Vi försöker förklara kommunens vision och byggaktörernas ansvar. Men även att vi är mitt inne i en exploatering nu och P-hus planeras av en byggaktör. Under tiden de bygger kan det vara svårt att erbjuda parkeringar.

Hittills har 14 byggaktörer fått markanvisning i Kronandalen där det kommer att bo cirka 5 500 människor när det är fullt utbyggt. I det parkeringshus med fyra våningar som en byggaktör uppför kommer övriga fastighetsägare att kunna hyra platser.

Parkeringshuset är en förutsättning för att lösa parkeringsbehovet, men man ska komma ihåg att det till sist är fastighetsägarna själva som avgör hur och i vilken omfattning de vill erbjuda sina boende parkeringsmöjligheter. Kommunens riktlinjer är ett minimikrav men så länge de följer riktlinjerna kan de bygga fler p-platser.

I kommunens riktlinjer för Kronandalen framgår det att parkering i första hand ska erbjudas under jord och/eller i parkeringshus eftersom det ger en tryggare trafikmiljö för både vuxna och barn. Ett annat krav från kommunen som fastighetsägarna i Kronandalen nu arbetar med är att skapa en bilpool.

Just nu är förslaget i deras samarbetsgrupp att varje aktör ska ha en egen bilpool men anlita en och samma aktör för att tillhandahålla bilarna. De boende har då tillgång till hela beståndet och bokar bilar via ett bokningssystem som är gemensamt för Kronandalen.

Visionen om Kronan är en naturstad. Kronan är en del i Luleås anpassning till en framtid som ser annorlunda ut än när de andra stora bostadsområdena byggdes. Kronandalen har goda kollektivtrafikförbindelser med två genomgående busslinjer och två anslutande.

Busshållplatser kommer att finnas i anslutning till torget. Gång- och cykelvägnätet är väl utbyggt. 

För att ytterligare öka tillgängligheten kommer kommunen att bygga ett 40-tal gatuparkeringar för besökare till kommunens allmänna platser som parker, grillplatser och annat. Kronandalen blir en naturlig samlingspunkt både för de som bor på Kronan och för alla andra Luleåbor.

*1) Bruttoarean är summan av alla våningsplans area och begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida. Bruttoarean används i många sammanhang, exempelvis vid planbestämmelser, fastighetsvärderingar eller avgiftsberäkningar.