Plötsligt tänker alla stormakter lika

President Trumps agerande styrs inte av solidarisk medkänsla eller någon vilja att skipa rättvisa, skriver Vänsterpartiets Bertil Bartholdson.

Vänsterpartiets Bertil Bartholdson skriver om den internationella politiken och jämför med tiden före första världskriget.

Vänsterpartiets Bertil Bartholdson skriver om den internationella politiken och jämför med tiden före första världskriget.

Foto: Linda Wikström

Debatt2025-02-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ukraina befinner sig i en svår knipa. USA kan hjälpa men använder situationen för egen vinning. ”Ge mig hälften av era värdefulla mineraler så hjälper jag dig” säger Trump till Ukrainas president. När Ukraina inte går med på detta så vrider Trump om armen en gång till och hotar att sluta låta Ukraina använda kommunikationsverktyget Starlink (som ägs av Trumps vän Elon Musk), vilket ger Ryssland ett större överläge i kriget. 

I Gaza föreslår Trump en etnisk rensning där två miljoner människor ska fördrivas och ge plats för en framtida turistriviera. För fastighetsmagnaten Trump kan det innebära stora affärsmöjligheter.

USA väljer enskilda förhandlingar med Putins Ryssland om Ukrainas framtid. Vad tror du dom förhandlingarna handlar om? Jag är rätt säker på att dom inte handlar om mänskliga rättigheter och internationell lag. Troligare är att det handlar om affärer, om vem som ska ta över vad, både i Ukraina och i världen. Kina har också uttryckt intresse att vara med i förhandlingarna.

Dessa tre stormakter ser möjligheter med en nygammal världsordning. Ryssland vill ha Ukraina. USA vill ha mineralrika Grönland och strategiska Panamakanalen. Kina vill vara med i Arktis samt även ta Taiwan.

Förlorare i ett sådant spel blir världens mindre länder. Även FN:s auktoritet, med dess internationella domstol, institutioner, regelverk och konventioner som är till för att säkra fred och mänskliga rättigheter kommer att undergrävas.

Flera jämför dagsläget med situationen strax före andra världskriget när Hitlertyskland efter stormaktsförhandlingar tilläts att ta över Tjeckoslovakien. Därefter tog man även över Österrike utan att fråga.

Jag tänker mera på situationen före första världskriget. Då befann sig stormakterna i ett läge där alla avlägsna territorier i världen hade erövrats som kolonier och fortsatt expansion skapade territoriella konflikter. Den gången ledde stormaktsrivaliteten till först kapprustning och därefter världskrig. 

Just nu är vi också inne i en kapprustningsfas. Skillnaden är att dagens vapensystem har en otroligt mycket större förmåga att döda människor och lägga samhällen och länder i ruiner. Se på Gaza.

En annan skillnad idag är att vi står inför ett klimathot som kräver samarbete mellan världens länder. Det globala klimatarbetet behöver militär avspänning för att kunna fungera och det är bråttom.

Jag tänker ofta på de ord som före detta fredsambassadören Maj-Britt Theorin sa när hon stod på Storgatan i Luleå för snart tio år sedan: Sverige måste arbeta för att förebygga konflikter – i stället för att utkämpa dem. Det är sant i dag också.