Hedersrelaterat våld och förtryck är en attack på de fri- och rättigheter som Sverige bygger på. Sverigedemokraterna är det parti som konsekvent driver kampen mot detta förtryck, både på nationell och lokal nivå.
Andra partier har länge valt att blunda för problemen eller gömma dem under generella begrepp som ”mäns våld mot kvinnor”. Sverigedemokraterna har lyft frågan om hedersförtryck som en specifik och systematisk form av våld som kräver riktade åtgärder. Vi vägrar acceptera att svenska kvinnor och flickor offras på kulturrelativismens altare.
I riksdagen har vi lagt fram flera förslag som syftar till att stoppa hedersförtrycket. Vi har krävt hårdare straff för hedersbrott, att hedersmotiv alltid ska betraktas som en försvårande omständighet och att socialtjänsten ska ges resurser och skyldighet att agera snabbt vid misstanke om förtryck. Sverigedemokraterna har också varit drivande bakom skärpningen av lagstiftningen mot barn- och tvångsäktenskap, och vi kräver att fler nationella kartläggningar genomförs för att bättre belysa problemets omfattning.
På lokal nivå har våra företrädare krävt tydliga handlingsplaner för att motverka hedersrelaterat våld.
Sverigedemokraterna Luleå lyfte frågan om hederskultur och -förtryck i en interpellationsdebatt förra december. Där framkom det att Luleå kommun varken har en handlingsplan för hederskultur eller känner till omfattningen kring hur det drabbar unga. Därför har SD i fullmäktige lämnat in en motion om att införa en handlingsplan för att motverka hedersproblematiken samt att kartlägga dess utsträckning i kommunen. Dessa insatser visar att förändring är möjlig när frågan prioriteras.
Samtidigt måste vi ta itu med de strukturer som gör att hedersförtrycket kan frodas. Det handlar om att stå upp för jämställdhet och frihet, där svenska lagar och värderingar alltid ska vara vägledande. Sverigedemokraterna har lyft problemet med organisationer som bidrar till att normalisera hederskultur och krävt ett förbud mot utländsk finansiering av moskéer och föreningar som sprider förtryckande normer.
Kampen mot hedersförtryck handlar om frihet och rättvisa, och det är en kamp vi aldrig kommer att backa ifrån. Sverige ska vara ett land där varje individ har rätt att leva i frihet, utan hot eller våld. Det är dags att vi tar gemensamt ansvar för att skydda de flickor och kvinnor som i dag lever i utsatthet – och att vi sätter stopp för de strukturer som möjliggör detta förtryck.