Öppet brev till kulturministern

En redan hårt drabbad bransch har återigen drabbats av restriktioner som i praktiken innebär ett näringsförbud, skriver företrädare för Svensk scenkonst i öppna brevet till Jeanette Gustafsdotter (S).

Det öppna brevet riktar sig till landets kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Det öppna brevet riktar sig till landets kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Foto: Jessica Gow

Debatt2022-01-24 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med bara någon dags framförhållning fick scenkonsten i december återigen ställa om och ställa in. Förväntansfull publik som sett fram emot föreställningar fick sina biljetter återbetalda eller föreställningsdatum framflyttade. Läget förvärrades ytterligare i januari, med krav på både vaccinationspass och avstånd mellan sällskap för i stort sett alla föreställningar. 

Nu verkställs också publiktaket på 500 personer, vilket gör situationen alltmer ohållbar. Många scener står helt stilla och våra medlemmar förlorar miljonbelopp i uteblivna biljettintäkter varje dag. Ideella arrangörer som bidrar starkt till en tillgänglig scenkonst i hela landet har inga marginaler och privata scener blöder ekonomiskt. Hela branschen har nu återigen drabbats av restriktioner som i praktiken innebär ett näringsförbud. 

Hittills under pandemin har de flesta verksamheter klarat sig från konkurs, tack vare skattefinansierat stöd. Såväl privata, ideella och offentligt finansierade verksamheter som frilansare inom konstnärliga och tekniska yrken kommer att behöva ytterligare kraftfulla ekonomiskt insatser. 

De krisstöd som aviserats i ändringsbudgeten är långt ifrån tillräckliga med de nya, mycket långtgående restriktioner som nu införs. Det vore illa förvaltade skattemedel om regeringen nu, efter snart två år av pandemi, tillåter att scener lägger ner på grund av att de statliga stöden brister. 

Vi har fått besked om att återstartsmedlen som ligger i budgeten 2022 ska omvandlas till krisstöd. Men det finns inga besked om hur eller för vilken period. Nu är det bråttom att få ut pengarna. En hel bransch och alla dess aktörer får vänta i ovisshet och oroas över om det över huvud taget kommer finnas några krisstöd. Det är lika orimligt som oacceptabelt med tanke på den infrastruktur som har arbetats fram under pandemin för att hantera stöd till kulturen. 

Mot bakgrund av detta:

Vilka ytterligare krisstöd avser regeringen presentera?

När kommer krisstöden presenteras?

När finns det en plan för hur restriktionerna ska avvecklas?

Svensk scenkonst ser ett starkt behov av att upprepa de budskap som vi förmedlat under hela pandemin: regeringen måste ge scenkonstens aktörer tydligare och snabbare svar på vad som ska gälla och betydligt mer kraftfulla krisåtgärder måste till.

Det är nu en fråga om överlevnad.