Öppet brev till Bolidens personalansvariga

Trots att gå på mammografi eller ta ett cellprov kan vara skillnaden mellan liv och död så är det faktiskt bara 75 procent av alla kvinnor i Gällivare som går och kollar sina bröst när de blir kallade, konstaterar debattören.

Enligt en Novus-uyndersökning skulle sex av tio vara mer  benägna att gå på sin screening om de fick göra det under betald arbetstid.

Enligt en Novus-uyndersökning skulle sex av tio vara mer benägna att gå på sin screening om de fick göra det under betald arbetstid.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2023-10-23 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej Boliden! 

Cancerfonden här. Kanske lite oväntat att få ett brev från oss. Men det kommer att klarna. Vi vänder oss till er, ni som sysselsätter runt 900 personer bara i Gällivare. Ni, som därmed kan stoltsera med att sätta flest människor i Gällivare kommun i arbete. 

Visste ni att Gällivare kommun är under snittet när det kommer till hur många som går på sin mammografi för att upptäcka bröstcancer, det som brukar kallas för screening? Trots att gå på mammografi eller ta ett cellprov kan vara skillnaden mellan liv och död så är det faktiskt bara 75 procent av alla kvinnor i Gällivare som går och kollar sina bröst när de blir kallade. 

Men vad har det med oss att göra, tänker ni? Låt oss berätta. Forskningen kring cancer går framåt i rasande fart. Allt fler insjuknar förvisso i cancer – men samtidigt minskar också dödligheten. Allt fler överlever. Men trots att forskningen stadigt går framåt så är vi inte framme än. 

Cancer är den fjärde vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning i Sverige. Den tredje om man bara ser till gruppen kvinnor, där bröstcancer står för den största delen. Dessutom ser insjuknandet och överlevnaden olika ut över landet. Ett sätt att göra något åt de här siffrorna är att se till så att fler personer väljer att gå på sin screening. 

Orsakerna till att man väljer att avstå kan variera. Men en av dem har med arbetet att göra: En nyligen genomförd Novusundersökning visar att en av åtta förvärvsarbetare någon gång har valt att stå över sin screening på grund av sitt jobb. Och sex av tio svarar att de skulle vara mer benägna att gå på sin screening om de fick göra det under betald arbetstid.

I en tidigare studie, vid Lunds universitet Ritenius Manjer, Å. (2017). Det motsägelsefulla beslutet: Om kvinnors syn på och erfarenheter av mammografiscreening sa kvinnor som valt att hoppa över sin mammografi bland annat att ett stressigt jobb, restid och ansträngd ekonomi varit anledningar till att inte delta. 

Det här är exempel på att forskarna i labben inte ensamma kan besegra cancer. Det finns inget vaccin mot jobbstress, inga cellgifter för inkomstbortfall. Istället krävs andra insatser – och det är här ni kommer in i bilden. Ni kan bidra till att utebliven lön och stress över jobbet inte är faktorer som spelar in när era medarbetare överväger om de ska gå på en potentiellt livsavgörande undersökning. 

Andra företag har redan tänkt tanken. De ger sina medarbetare möjligheten att gå på sin screening under betald arbetstid, utifrån sina lokala förutsättningar. För vissa kan det handla om ett behov på någon timme, för andra längre än så. De gör det som en långsiktig investering i sina medarbetare, för att screeningbesök bör vara lika självklart som lunchrasten. 

Nu har ni chansen att bli en del i kampen mot cancer. Som Gällivare kommuns största arbetsgivare kan ni vara en del i ett större pussel för att vända Gällivares deltagarsiffror i screening uppåt. Genom att ge era medarbetare möjlighet att gå på screening på arbetstid, utan att oroa sig för sin inkomst kan ni bli en del av lösningen till hur färre ska drabbas av cancer och fler ska överleva. Är ni med? Låt oss prata.