Ny teknik i byggbranschen för ökad hållbarhet

Bygg- och anläggningsbranschen är bryggan till framtiden, där nu omställningen sker. Vår vision om ett hållbart samhällsbyggande i världsklass betyder att vi bidrar till ett samhälle där byggnader och infrastruktur uppförs med så låg påverkan på omgivningen som möjligt.

Debattörerna pekar på att tillväxten i norr kräver nya bostäder, ökad kapacitet på väg och järnväg och en trygg elförsörjning.

Debattörerna pekar på att tillväxten i norr kräver nya bostäder, ökad kapacitet på väg och järnväg och en trygg elförsörjning.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-08-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byggbranschen står för cirka elva procent av Sveriges BNP. Det är en stor och omfattande bransch som har stor påverkan på samhället. Vi har en betydande miljöpåverkan och för att minska den måste vi arbeta med ny, framväxande teknik och nya metoder och parallellt med det behöver vi ett mer flexibelt och anpassat regelverk. 

Vår effektivitet har historiskt sett inte utvecklats i samma takt som industrin och vi har ett stort behov av att öka vår produktivitet. De gröna industrisatsningarna i norra Sverige förändrar alla tidigare förutsättningar. Tillväxten kräver nya bostäder, ökad kapacitet på väg och järnväg och en trygg elförsörjning. Vi behöver också bli fler som gör jobbet för att tillgodose marknadens efterfrågan. 

Befolkningen i Norrbotten och Västerbotten växer fram till år 2040 med 100 000 människor. Den redan i dag starka byggmarknaden blir ännu starkare. Vi kommer att bygga för 1 000 miljarder kronor de kommande 20 åren. 

För att bidra till den gröna omställning i samhället samt möta kraven på högre effektivitet, kvalitet och hållbarhet har branschen behov av att ta vara på de möjligheter som framväxande teknologier som AI och digitalisering medför. Branschen behöver samarbeta och samverka med andra industrier och skapa systeminnovationer, nya sätt att arbeta och att bedriva sina projekt på. Det är en exceptionell tillväxt i norra Sverige och byggentreprenörerna kommer att få många beställningar av industrin i samband med den gröna omställningen men med dessa följer också ökade krav på hållbarhet och på förmåga att bygga allt i den takt som industrierna efterfrågar. 

Byggbranschen i norr har mycket stora möjligheter att bli världsledande i den gröna omställning som pågår nu. Om vi som bransch jobbar tillsammans med andra industrier har vi möjligheter att bli effektivare, mer hållbara, använda mindre material och bygga mer till lägre kostnad. Det kan ske genom utveckling av nya processer, metoder, arbetssätt och teknologier där digitalisering och AI är viktiga komponenter samt en nödvändig anpassning av regelverk för att kunna dra nytta av den framväxande teknikens möjligheter. 

Åtgärder för byggbranschens utveckling

  • Skapa en samverkansplattform som bygger på forskning i världsklass, bygg och anläggningsbranschens engagemang och delaktighet tillsammans med befintliga industrier och nya gröna industrier samt andra aktörer. 
  • Dra nytta av den gröna omställning som sker och den kompetens och krav de nya industrierna har.
  • Utveckla nya tekniker och arbetssätt.
  • Utveckla företagen och dess medarbetare. 
  • Genomför pilotprojekt tillsammans med den nya, gröna industrin.
  • Genom att samverka och bli en del av Norrbottens kompetenscentrum för AI där gruvor, järnväg och flyg redan finns. 
  • Skapa lokal, regional och nationell attraktionskraft för det strategiska samarbetsklustret.
  • Anpassa existerande regelverk och skapa större flexibilitet i regelverksförändringar.

Vi behöver accelerera den gröna transformationen inom bygg- och anläggningsindustrin och vi ser stora möjligheter att göra det genom att använda AI, digitalisering och nya framväxande teknologier. Tillsammans kan vi skapa systeminnovationer som bidrar till ett grönt, hållbart och attraktivt samhälle.