Nu måste det bli slut på hemlighetsmakeriet

Företagarnas medlemsföretag vittnar om brist på insyn i de offentliga inköpen. Det skriver företrädare för Företagarna.

I Norrbotten finns nästan 35 400 småföretag, enligt Företagarna.

I Norrbotten finns nästan 35 400 småföretag, enligt Företagarna.

Foto: Linus Nilsson arkiv

Debatt2021-09-29 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Värdet av de totala upphandlingspliktiga inköpen i Sverige som görs av stat, regioner och kommuner uppgår till svindlande 800 miljarder kronor per år. Det motsvarar nästan 80 000 kronor per invånare i Sverige och då har vi inte ens räknat med de offentliga köp som inte behöver konkurrensutsättas.
 

Företagarnas medlemsföretag vittnar om brist på insyn i de offentliga inköpen. Inte minst i inköpen som görs av Sveriges 290 kommuner som faller under den så kallade direktupphandlingsgränsen (vanligtvis upp till 600 000 kronor) som varken behöver annonseras och konkurrensutsättas. I stället är det upp till kommunerna själva att besluta hur inköpen synliggörs. Detta sker i dagsläget på olika sätt, allt från ingen insyn alls till fullt offentliggörande, vilket resulterar i:
• Brist på transparens kring vilka affärsmöjligheter som finns för företagen
• Otillräcklig insyn kring vilka företag som kommunerna har ingått avtalen med
• Ett stort hål av okunskap om hur skattepengarna används
 

I ett samarbete med forskningsföretaget Tendium kan Företagarna presentera helt ny information om de inköp som kommunerna i Norrbotten gör från svenska företag fördelat på inköpsvärde, företagsstorlek och företagens lokala förankring. Alla kommuner i länet förutom Överkalix och Övertorneå har lämnat ut data. Siffrorna visar att Norrbottens kommuner gör inköp för 8 128 miljoner kronor, varav 2 144 miljoner från småföretag och samt 4 041 från lokala företag.
 

I Norrbotten finns nästan 35 400 småföretag som tillsammans med sina anställda står för hela 26 procent av de kommunala skatteintäkterna. Småföretagen är samtidigt den del av näringslivet som drabbats hårdast pandemins restriktioner. Att göra affärer med det offentliga – exempelvis kommuner – kan vara det som gör att dessa företag överlever eftersom det offentligas behov inte är lika utsatt för marknadens nycker. Kommunerna har därför en viktig uppgift i att vara transparenta och inkludera en så stor leverantörsmångfald som möjligt i sina inköp. Genom att aktivt arbeta med att inkludera mindre och lokala företag i sina inköp så kan kommunerna i Norrbotten hjälpa till att stärka det lokala näringslivet och trygga lokala jobbtillfällen.
 

I Sverige tillämpas offentlighetsprincipen. I praktiken innebär det att allmänheten ska ha rätt till insyn om bland annat kommunernas verksamhet. Men i dagsläget är informationen om hur och varifrån kommunerna köper alldeles för svårtillgänglig. Nu måste det bli ett slut på hemlighetsmakeriet – oavsett om det gäller inköp av en simpel kanelbulle eller upphandling av ett komplicerat vägbygge – så är det våra gemensamma skattemedel som används som betalmedel.