Nu startar vi åtgärder för Malmbanans kapacitet

Regeringen har beslutat att ge klartecken att tidigarelägga byggstarten för fyra kapacitetshöjande åtgärder på Malmbanan, skriver debattörerna.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) skriver tillsammans med sina partikollegor i regionen om satsningarna på Malmbanan.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) skriver tillsammans med sina partikollegor i regionen om satsningarna på Malmbanan.

Foto: Judit Nilsson

Debatt2025-02-14 10:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre mötesstationer och en bangård förlängs. Beslutet är en direkt följd av regeringens snabba-på-uppdrag och innebär att Trafikverket nu kan sätta i gång och bygga redan 3-4 år före utsatt datum. Det handlar om förlängningar av mötesstationer i Harrträsk, Nourtikon och Näsberg, samt Sikträsk bangårdsförlängning som kommer byggstartas 2025–2027. Regeringen har även beslutat att Trafikverket ska förbereda förlängningen av mötesstation Murjek för byggstart år 2028–2030. Effekten av detta skulle kunna beskrivas som delvisa dubbelspår.

Parallellt pågår ett omfattande arbete tillsammans med den norska regeringen. De beslutade förstärkningarna på svensk och norsk sida kommer sammantaget öka kapaciteten på Malmbanan. Därtill pågår sedan tidigare arbetet med att ta fram järnvägsplaner för dubbelspår på sträckan Luleå-Boden, till följd av regeringens tydliga prioritering. Arbete med att förbereda ökad axeltryckskapacitet på Malmbanan pågår också, vilket förväntas öka kapaciteten med hela tio procent när järnvägsvagnarna kan lasta tyngre. Regeringen har även i infrastrukturpropositionen aviserat att ytterligare investeringar kan komma på plats med alternativ finansiering och där pekat särskilt på Malmbanan. 

Förstärkningarna på Malmbanan är av avgörande betydelse för godstransporterna. Investeringar i transportinfrastrukturen är också viktiga för totalförsvarets behov och har även betydelse för vårt medlemskap i Nato. Inte minst som en viktig länk i öst-västlig ledd, viktig för att Sverige ska kunna ge värdlandsstöd och bidra till militär rörlighet i norra Europa.

En välfungerande infrastruktur är avgörande för att hela Sverige ska fungera. Det handlar om att människor ska kunna ta sig till arbetet och hinna med vardagslivet, skjutsa barn till träning och kunna hälsa på nära och kära. Det handlar också om att näringsidkare ska kunna genomföra viktiga transporter som är avgörande för stärkt konkurrenskraft och tillväxt. Tyvärr har underhållet av järnvägen nedprioriterats under alltför lång tid. Bristerna betalas av vanliga resenärer och den viktiga industrin. 

Nu lägger vi om politiken med fokus på tillväxt och regional utveckling i hela landet. Regeringen arbetar med att stärka underhållets genomförande för att öka järnvägens robusthet, tillförlitlighet och punktlighet, så att man kan lita på tåget. Varje krona ska användas så effektivt som möjligt. Det handlar om mer pengar till infrastruktur, och mer infrastruktur för pengarna.

Sedan dag ett har regeringen prioriterat att underhålla det vi har, investera där behoven är som störst och förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt. Regeringens infrastrukturproposition innehåller en historiskt stor förstärkning. Nu bryts den destruktiva trenden att slarva med underhållet.