Var fjärde student i Sverige har någon gång under de senaste tre månaderna känt skam över sin ekonomi. För de 9 000 studenter som bor i Norrbotten innebär det ofta en vardag fylld av stress och oro för att få pengarna att räcka till.
Studenter är över tre gånger så benägna att känna ekonomisk skam jämfört med den övriga befolkningen. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Bluestep Bank och Riksförbundet Hjärnkoll.
Höga hyror, osäkra andrahandskontrakt och stigande levnadskostnader är några av de faktorer som bidrar till den ekonomiska stressen. När en hel generation av unga människor lever med ständig ekonomisk oro riskerar det att få negativa konsekvenser för hela samhället.
Nu i början av vårterminen möter många studenter en ny period av ekonomisk press. Att ha råd med kurslitteratur, kollektivtrafik och höjda matpriser är en utmaning som påverkar både studier och välmående.
För att vända utvecklingen krävs åtgärder på både nationell och lokal nivå. Här är fyra konkreta förslag:
- Satsa på studentbostäder: Öka byggandet av prisvärda studentbostäder och skapa en mer diversifierad bostadsmarknad för studenter.
- Inför ett statligt startlån: Underlätta för studenter att komma in på bostadsmarknaden genom ett statligt garanterat startlån. Förslaget är utrett och klart.
- Höj studiemedlen: Ge studenter en ekonomisk grund att stå på genom att höja studiemedlen och se till att de följer med inflationen.
- Förbättra rådgivningen: Erbjud studenter tillgång till ekonomisk rådgivning och mentala stödinsatser.
Genom att ge studenterna de ekonomiska förutsättningar de behöver kan vi säkra en välutbildad arbetskraft och ett välmående samhälle. Det är dags för politiker på alla nivåer att ta ansvar och agera. Norrbottens studenter ska inte behöva skämmas.