I Diabetesbarometern 2024 uppger hela 27 procent av de svarande från Norrbottens län att diabetesvården har försämrats jämfört med 2023. Även statistik från Nationella diabetesregistret, NDR, visar att det finns risk för stagnation i viktiga delar av länets diabetesvård, även om de behandlingsmässiga möjligheterna för en bra diabetesvård är unikt goda i form av mediciner och medicinteknik. De regionala beslutsfattarna får inte missa chansen för att skapa en god och nära diabetesvård.
Diabetes är en kronisk sjukdom som kräver en omfattande egenvård av de runt 10 000 personer med diabetes i länet. Detta för att upprätthålla en bra livskvalitet samt inte minst undvika allvarliga och kostsamma komplikationer som står för runt 70 procent av kostnaderna i diabetesvården.
Diabetesbarometern 2024 har tagits fram via NDR-statistik avseende behandlingsresultat och hälsokontroller som kombinerats med enkätsvar från drygt 3 800 medlemmar i Svenska diabetesförbundet. Här hamnar Norrbottens län i år på sistaplats. Regionen uppnår ett hyfsat resultat när det gäller andelen personer med diabetes som har ett hälsosamt blodtryck, medan utvecklingsbehoven är stora avseende att få ner långtidsblodsockernivåerna (HbA1c)
För personer med diabetes är bra blodsockerkontroll A och O. Ett lägre HbA1c senarelägger risken för diabeteskomplikationer och potentiellt förtida död. Svensk förening för diabetologi vill därför att färre än sex procent av de runt 500 000 personer med diabetes typ 2 i Sverige har ett HbA1c över 70 mmol/mol, där komplikationsrisken är stor. I Norrbotten var den andelen tio procent 2023 – jämfört med 2019 har utvecklingen stått stilla.
Tillfrågade om hur diabetesvården fungerar sammantaget svarar en av fyra i länet 2024 att den fungerar dåligt. Resultaten visar att ytterligare insatser krävs för att förbättra diabetesvården. Den goda nyheten är att till följd av forskning och utveckling har behandlingsarsenalen aldrig har varit mer effektiv än idag. Därför uppmanar jag de regionala beslutsfattarna att ta vara på tillfället och se till att investera i en modern diabetesvård.
Pengar växer inte på träd, men låt oss hjälpas åt att få fart på utvecklingen så att inte en vanlig och växande folksjukdom som diabetes leder till sämre hälsa i onödan för många individer och att komplikationskostnaderna skapar ekonomisk huvudvärk för regionen framöver.
Vi drar gärna vårt strå till stacken.