Nordmark: Bra Wikberg – lev upp till det också

Claes Nordmark krävde landsbygdsminister Peter Kullgrens avgång och fick kritik av Lars-Erik Wikberg. Nu vidareutvecklar Nordmark sin kritik av regeringen.

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden lägger ut texten om varför han å Norrbottens kommuners vägnar har krävt landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) avgång.

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden lägger ut texten om varför han å Norrbottens kommuners vägnar har krävt landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) avgång.

Foto: Petra Älvstrand

Debatt2024-08-30 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i Kuriren 23/8 påstår Lars-Erik Wikberg, distriktsordförande KD, att den kritik som jag å Norrbottens kommuners vägnar riktar mot landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är felaktig.

Anledningen till vår kritik är att Peter Kullgren (KD) och regeringen låter de skadliga industritrålarna fortsätta dammsuga Östersjön på strömming, något som bland annat akut hotar surströmmingen.

Lars-Erik Wikberg försöker lägga en dimridå genom att påstå att det hela egentligen handlar om att vi försöker ”…avleda uppmärksamheten från [Socialdemokraternas] bristande agerande när deras eget parti själva satt i regeringen”. Detta är direkt felaktigt och jag ska nu förklara varför.

undefined
Lars-Erik Wikberg, distriktordförande Kristdemokraterna Norrbotten.

Som bakgrund har Norrbottens kommuner krävt landsbygdsministerns avgång på grund av att landsbygdsministern inte agerar mot den storskaliga industritrålningen som tar upp ca 95 procent av strömmingen ur Östersjön. Den strömming som fångas av trålarna mals sedan ner till fiskmjöl som blir till djurfoder.

Detta har bland annat lett till stor brist på strömming och till att det knappt går upp någon lax i våra älvar då laxen i Östersjön saknar mat, alltså strömming. Ekosystem hotas, jobb på landsbygden försvinner och all vår fina matkultur som är kopplad till strömmingen, som vår fantastiska surströmming, och även laxen riskerar att gå förlorad.

Inför de årliga EU-förhandlingarna om fiskekvoterna i Östersjön ger internationella havsforskningsrådet, ICES, rekommendationer om hur mycket som bör fiskas på de olika arterna. Varje år under S-regeringarna så följde Sverige de vetenskapliga rekommendationer som ICES gav. Under tiden med Peter Kullgren som landsbygdsminister har Sverige bortsett från dem.

I år rekommenderade ICES att kvoten på strömming i Östersjön skulle dras ner väldigt kraftigt till endast 1 000 tons fångst. Landsbygdsminister Kullgren krävde i stället att det skulle få fiskas upp 55 000 ton strömming varav alltså den absoluta merparten fångas av de storskaliga industritrålarna.

undefined
Claes Nordmark frågar sig om landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och regeringen kommer att följa de vetenskapliga råden eller fortsätta att gå sin egen väg.

Kullgren tyckte alltså att vetenskapen hade fel. Han ansåg att det skulle tas upp ofattbara 55 gånger mer strömming än rekommendationen – och detta i ett läge med akut krisande strömmingsbestånd! Som sagt, under S-regeringarna följdes alltid de vetenskapliga råden. Dessutom har nuvarande landsbygdsminister konsekvent vägrat att ta ställning emot den storskaliga industritrålningen.

Men än är det inte för sent att rädda strömmingen och därigenom även vår starka mattradition kring surströmmingen. Det kräver dock att industritrålarnas destruktiva rovfiske på strömming stoppas.

Den stora frågan är nu om landsbygdsminister Kullgren i höstens EU-förhandlingar kommer att följa de vetenskapliga råden eller om han kommer att försvara industritrålarnas rovfiske på strömmingen? Det blir intressant att se.

Jag vill även påminna Lars-Erik Wikberg, distriktsordförande KD, om att beståndet av strömming har minskar kraftigt under de senaste åren och att det är anledningen till vetenskapens nya skärpta rekommendationer.

Vi får verkligen hoppas att Lars-Erik Wikberg och KD i Norrbotten uppvaktar landsbygdsministern i frågan om Östersjön, för strömmingen och surströmmingens skull, för laxens skull och för en levande landsbygd här i norr.