MP.are säger sitt om elpriserna

Våra politiska motståndare har varit duktiga att tillskriva dagens energiproblem på oss och de har lyckats väl då många tror att vi ligger bakom höjda elpriser och att Sverige har brist på energiförsörjning, skriver företrädaren för det tidigare regeringspartiet.

Debattören pekar på Sverige exporterade el alla timmar utom elva i november när elpriserna var höga.

Debattören pekar på Sverige exporterade el alla timmar utom elva i november när elpriserna var höga.

Foto: Anette Östlund

Debatt2022-01-10 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

10 juni 2016 så undertecknades en energiöverenskommelse mellan dåvarande regeringspartierna S och MP samt oppositionspartierna C, M och KD. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för Sveriges elmarknad och för att Sverige ska ha hundra procent förnybar elproduktion till år 2040. 

Energiöverenskommelsen mottogs mycket positivt av både industrin, myndigheter och energibranschen som länge efterfrågat en tydlighet för att kunna göra de nödvändiga investeringarna för att få en stabil elmarknad med långsiktiga spelregler som håller även över val.

 

Elhandeln organiseras av marknadsplatsen och elbörsen Nord Pool. Där ingår förutom vår nordiska länder Belgien, Estland, Frankrike, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Storbritannien, Tyskland och Österrike. 
Priset bestäms genom Nord Pool utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan. 

 

Många länder och företag har valt att använda rysk fossilgas som ett viktigt ben i sin energiförsörjning och under hösten flerdubblades priset på fossilgas, eftersom Sverige finns på samma elmarknad som de länderna så smittas vi av deras höga elpris trotts att vi har ett överskott av el.

Våra producenter säljer helt enkelt elen till den som betalar mest. Man kan säga att vi exporterar el och importerar elpriser.

Det är sant att vi ibland måste vi importera el, framför allt i södra Sverige, men det är mycket ovanligt. I november när elpriserna var så höga exporterade Sverige el alla timmar utom elva. 

 

MP har inte tillsammans med S tagit några regeringsbeslut om att lägga ner kärnkraften i förtid det har marknaden gjort själva. De fann det för dyrt att fortsätta med de två små gamla reaktorerna i Ringhals.

Miljöpartiet vill hålla fast vid energiöverenskommelsen för vi anser att långsiktiga spelregler är bra.

 

Däremot ser vi nu att M och KD vill bryta energiöverenskommelsen de vill göra något helt annat med SD, vi får se hur det går i valet men just nu skapar deras agerande oreda och osäkerhet på marknaden. 

Våra elproducenter behöver veta vad som gäller och det finns idag ingen politisk reform som tvingar fram nedläggning av kärnkraft. Även om miljöpartiet är emot kärnkraft och hellre ser annan elproduktion så finns det inget i överenskommelsen som hindrar marknaden från att investera eller hålla kvar i befintlig kärnkraft. 

 

I Sverige produceras totalt sett under ett år normalt mellan 140 och 160 TWh och vår elanvändning ligger på mellan 135 och 145 TWh per år och vi har idag ansökningar från elproducenter på över 500 TWh havsbaserad vindkraft. Nu kommer inte alla få tillstånd men det visar på att energiöverenskommelsen var en dörröppnare att det finns en marknad för billig förnybar el i Sverige. 

Efter valet hoppas vi att M och KD åter är intresserade av att diskutera och komma fram till en långsiktig överenskommelse så att även byggandet kan komma igång. Företagen står redo att bygga elproduktion som med god marginal täcker behoven och säkerställer låga elpriser.

Att det mesta av dagens elproduktion sker i norra Sverige samtidigt som det förbrukas mest el i södra Sverige bildar flaskhalsar.