Mer pengar ger inte bättre kvalitet

Sverige har halkat till tolfte plats i den internationella välståndsligan. Att vända detta är en av regeringens viktigaste uppgifter, hävdar debattörerna.

Debattörerna hävdar att regeringen måste motstå frestelsen att ge mer pengar till kommuner och regioner.

Debattörerna hävdar att regeringen måste motstå frestelsen att ge mer pengar till kommuner och regioner.

Foto: Elisabeth Hedman

Debatt2023-08-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men utrymmet för tillväxtreformer hotas av krav på ökade resurser till kommuner och regioner. Många kommuner har en pressad ekonomisk situation. Men ett ensidigt fokus på ökade statsbidrag skymmer den stora effektiviseringspotential som finns i kommunsektorn.

Kopplingen mellan kostnad och kvalitet i kommuner och regioner är utomordentligt svag. Mer pengar behöver definitivt inte betyda högre kvalitet.

Om fler kommuner skulle nå genomsnittskostnaden bland de ”föredömeskommuner” som har högst effektivitet är de ekonomiska vinsterna stora.

Svenskt Näringslivs beräkningar visar att det finns en effektiviseringspotential på närmare 40 miljarder kronor i kommunerna, enbart genom att fler följer de mest framgångsrika kommunernas arbetsmetoder.

Åtgärder som förbättrar resursanvändningen är få men tydliga mål, långsiktighet, arbete med uppföljning och tydlig ansvarsfördelning mellan politiker och tjänstemän. En budgetprocess i dialog med verksamheterna och stramhet i medelstilldelningen är andra framgångsfaktorer. Hur kommunal verksamhet leds och organiseras spelar helt enkelt stor roll. Och det finns tydliga exempel att följa för den som vill öka effektiviteten.

När det gäller regionernas resurser till sjukvården så har de ökat med nästan en procent per år och invånare sedan 2009, justerat för demografisk utveckling. Samtidigt har problemen med omfattande köer, dålig arbetsmiljö och bristande kompetensförsörjning ökat. Produktiviteten på svenska akutsjukhus sjönk kontinuerligt under perioden 2014– 2019.

Den nationella politiken bör stärka kommuners och regioners incitament för effektivisering. Svenskt Näringsliv menar att kommuner och regioner som höjer skatten bör få ett temporärt avdrag på de generella statsbidragen. Ett sådant tillfälligt mjukt skattestopp skulle motverka samhällsekonomiskt skadliga skatteökningar.

För att stödja kommuner i kris på kort sikt bör det mjuka skattestoppet kombineras med en möjlighet att få tillfälligt stöd. En form av ”kommunakut” skulle kunna inrättas, med finansiering från de många och ineffektiva riktade statsbidrag som redan går till kommunsektorn.

Regeringen måste motstå frestelsen att ge mer pengar till kommuner och regioner. Produktiviteten måste prioriteras. Bara så kan vi klara välfärdens finansiering på sikt.