Måste se till att våra skogar fortsätter brukas

Norrbottens vidsträckta skogar förser Sverige och Europa med hållbara produkter och som bygger välstånd, skriver debattörerna.

Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman och Norrbottens handelskammares vd Linda Nilsson skriver om hur viktigt det är med en fungerande skogsindustri.

Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman och Norrbottens handelskammares vd Linda Nilsson skriver om hur viktigt det är med en fungerande skogsindustri.

Foto: Pressbilder/Montage

Debatt2025-02-14 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att detta ska kunna fortsätta genomför vi i dag, tillsammans med representanter för regionens skogsindustriföretag, en rad möten med myndigheter och näringsliv i Norrbotten. En förutsättning för skogsindustrin är fortsatt tillgång till det gröna guldet, fungerande och konkurrenskraftig infrastruktur och att investeringsvilja inte bromsas av segdragna tillståndsprocesser.

Med skogen som bas har människor byggt upp verksamheter som var och en är länkar i en fungerande värdekedja, och som också skapat möjligheter för andra branscher. Regionalt betyder Norrbottens skogsnäring företagande, arbetstillfällen, skatteintäkter och därmed samhällsutveckling. Skogsnäringen utgör 5,7 procent av regionens totala förädlingsvärde, vilket motsvarar drygt 9 miljarder kronor. Näringen i länet sysselsätter direkt och indirekt drygt 6 500 personer. Fjärrvärmen från skogsindustrin värmer många hem och samhällsfastigheter i Norrbotten. Så länge skogar brukas kommer 10 000-tals kilometer skogsbilvägar fortsätta att underhållas i Norrbotten – till nytta för militär, friluftsliv med mera. Som landets största transportköpare är skogsindustrin en central kugge i regionens transportsystem med dess hamnar, järnvägar och vägar. 

I dagens geopolitiska kontext blir självförsörjning och motståndskraft allt viktigare. Samtidigt är fortsatt global handel en förutsättning för Norrbottens skogsnäring. Våra företag möter efterfrågan från EU och resten av världen på viktiga vardagsprodukter baserade på trä, papper och kartong. Genom att de är biobaserade och förnybara gör de en betydande klimatnytta. De lagrar kol, ersätter fossilintensiva material och leder till minskade globala utsläpp. 

I takt med klimatomställningen växer efterfrågan på de hållbara produkter skogsnäringen tillhandahåller. Genom att ersätta mer fossila material med produkter från skogen arbetar företagen för att minska samhällets utsläpp och bidra till en cirkulär bioekonomi. Gemensamt har branschen satt ett mål att öka svensk skogsindustris klimatnytta med 30 procent till år 2040.

För att Sverige ska nå sina klimatmål är skogsnäringen en väsentlig del och vi behöver en lagstiftning som möjliggör ett aktivt skogsbruk, inte försvårar det. Implementeringen av EU-lagstiftningen bör därför möjliggöra en ljus och grön framtid genom ett aktivt och ansvarsfullt skogsbruk

Norrbotten är ledande i samhällsomställningen. Här finns skogen, innovationerna och kunskapen för en hållbar bioekonomi. För att ta vara på potentialen krävs politiska beslut och ökad samverkan som stödjer skogens roll i klimatomställningen.

Tillsammans kan vi se till så att skogen fortsätter vara en kraft för klimatet, ekonomin och framtiden i Norrbotten och Sverige.