Många oroar sig för sommarens semester

 För de som jobbar inom vården och omsorgen blir det svårt att få en normal semester eftersom man jobbar med så oerhört hårt tryck just nu.

För de som jobbar inom vården och omsorgen blir det svårt att få en normal semester eftersom man jobbar med så oerhört hårt tryck just nu.

Foto: LUDVIG THUNMAN

Debatt2020-05-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maj är här, grönskan är härlig och värmen gör sig påmind då och då. Semestertider närmar sig.

Men för väldigt många löntagare så blir det en annorlunda semester i år. För de som jobbar inom vården och omsorgen blir det svårt att få en normal semester eftersom man jobbar med så oerhört hårt tryck just nu. 

För många andra är det en semester som kommer i anslutning till korttidspermittering eller varsel om uppsägning. Oro för den närmaste framtiden kommer att påverka hundratusentals svenskar den här sommaren.

Andra är anställda i företag vars framtid hänger på hur omvärlden öppnar upp, hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer förändras, där semestrarna innebär att en stor del av årets omsättning ska bärgas.

Konsekvenserna av den ekonomiska krisen i spåren av Corona är svåra att förutse. Men ett vet vi. Vi kan inte fortsätta som förut.

Under krisen har medlemmarna i LO:s förbund med all önskvärd tydlighet visat att utan arbetarna så stannar Sverige. Kommunals medlemmar i vården, omsorgen och kollektivtrafiken, Livs medlemmar inom livsmedelsindustrin, Handels medlemmar inom dagligvarorna och så vidare. Inte sällan har de också utsatts för risker för smitta som är oacceptabla.

Vi kräver nu en framtid med trygga anställningar där heltid är norm, vi kräver att lägstanivåerna i A-kassan höjs ännu mer och att höjningen blir permanent och att de enklare kvalificeringsreglerna blir kvar. 

Vi kräver att arbetsgivare i första hand tar ansvar för sin personal och sin verksamhet innan de delar ut pengar till aktieägare och bonusar till direktörer.

Vi kräver inte minst att lagar och regler följs. Fackliga kamrater har med hjälp av socialdemokratiska politiker kämpat sig till både tre, fyra och fem veckors semester. Det är i lagen tydligt hur och när dessa ska kunna tas ut. Vi förväntar oss att arbetsgivarna följer det även i branscher som går för högtryck just nu, de förtjänar och behöver sin semester.