FN:s senaste nulägesrapport visar att de globala utsläppen fortsätter att öka och att världen är på väg mot 3 graders uppvärmning, det vill säga långt över de önskade målsättningarna i Parisavtalet. År 2023 är på väg att bli det varmaste året som någonsin uppmätts och klimatförändringens effekter blir allt tydligare. För att motverka den negativa utvecklingen måste vi agera nu.
Världens blickar vänds därför mot norra Sverige. Här har vi unika förutsättningar för att bidra till en mer hållbar värld. Här finns både god tillgång till el och till de råvaror som behövs för allt från stål till batterier. Dessutom har vi ett försprång och har redan utvecklat nya hållbara produktionstekniker. Men konkurrensen hårdnar – Tyskland, Kanada och USA satsar stort och attraherar allt fler gröna investeringar. Visst vill vi att jobben och vidareförädlingsvärdet istället ska stanna i Sverige?
Trots detta har vissa tveksamheter kring norra Sveriges omställning lyfts. Även om både storleken på investeringarna och takten kan väcka frågor, vill jag vara tydlig. Luleå kommun har, precis som näringslivet och den tunga industrin här, gjort vår hemläxa. Vi är inte bara övertygade om att omställningen är nödvändig. Våra starka förutsättningar delas också av flera hållbarhetsexperter, forskning, näringsliv och myndigheter. Det vissa kritiker inte har förstått är att alternativet inte är ”business as usual” utan att investeringarna hamnar i andra delar av världen. Det kommer varken ge högre tillväxt för Sverige eller förbättrad elförsörjning av södra Sverige. Tvärtom.
Satsningarna på nya fossilfria industrier är helt nödvändiga och förutspås ha dramatisk effekt på de nationella klimatmålen samtidigt som flera tekniker kan exporteras till nytta för minskade utsläpp även i resten av världen. Nu är inte tiden att varken underskatta vikten av vår potential eller att förringa de utmaningar vi står inför. Luleå kan, vill och har därför en plikt att göra vad vi kan för framtida generationers bästa.
Luleå hamn, som planeras bli Sveriges näst största, kommer bli ett logistiknav för de enorma satsningarna på gröna industrier. Projekt som LKAB ReeMAP, SSAB:s fossilfria stålverk, Talgas batteri-anoder och Grupo Fertiberias konstgödselfabrik Luleå, H2Green Steel i Boden och Hybrit i Gällivare är några exempel på den företagsutveckling som pågår.
Utan industriinvesteringarna hade förutsättningarna för att utveckla vår stad varit sämre. Självklart behövs det mer bostäder och fler platser i förskola och skola. Samtidigt måste el-, vatten och avloppssystem moderniseras. Med de satsningar som görs på utbyggd elförsörjning till industrin skapas också långsiktiga förutsättningar för fortsatt låga levnadskostnader för Luleåborna.
Nu behövs framtidstro och investeringar i en fungerande energiförsörjning och i en infrastruktur för både gods- och arbetspendling. För att lyckas krävs att alla hjälps åt. Om stat, myndigheter, näringsliv, kommuner och regionen samverkar och bidrar kan vi bygga ett hållbart samhälle för både framtidens generationer och morgondagens jobb.
Luleå har möjlighet att bli en förebild för hållbar utveckling och visa att ekonomisk tillväxt och en hållbar samhällsutveckling kan gå hand i hand. Det är en resa värd att göra, inte bara för Luleå utan för hela världen. På köpet bidrar vi till att arbetstillfällen och värdeökningen på våra råvarutillgångar tillfaller Sverige. För mig har aldrig insikten om att det kommer krävas ett hårt och målmedvetet arbete varit en ursäkt att inte göra det som är rätt och riktigt.