Livet i Haparanda-Torneå ska vara gränslöst

Pandemin drabbade våra gränsregioner hårt och det pågår ett krig i Europa. Därför förbättrar vi nordiska länder nu vårt krissamarbete. Men visionen om Norden är mer framåtlutad än så; den gröna omställningen gör att vi kan ta globalt ledarskap och samtidigt se till att framtidens jobb skapas här, skriver Finlands och Sveriges ministrar för nordiskt samarbete.

Sveriges och Finlands ministrar för nordiskt samarbete har en vision för framtiden. I dag, måndag, besöker de Haparanda och Torneå.

Sveriges och Finlands ministrar för nordiskt samarbete har en vision för framtiden. I dag, måndag, besöker de Haparanda och Torneå.

Foto: Robert Nyholm

Debatt2022-08-29 07:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region år 2030. Detta är visionen som Nordens regeringar delar. En vision som förverkligas av gränsöverskridande arbetsmarknadsregioner, stärkt infrastruktur, regionalt samarbete kring samhällsservice, bra investeringsklimat för lokalt näringsliv och kamp mot gränshinder som begränsar den fria rörligheten. I Haparanda och Torneå visar medborgare, företag och organisation dagligen vad visionen handlar om. Vi, Sveriges och Finlands regeringar, ska ge de förutsättningar som krävs för att ta nästa steg mot visionen. Vi ska samtidigt bygga vidare på den gröna industriella revolution som pågår i våra länder.

Rysslands invasion av Ukraina har påmint oss om att krig i vårt närområde är ett reellt hot. Sverige och Finland har visat att vi vill och kan göra gemensam sak för att möta nya hot tillsammans. 

Vi är också övertygade att vi måste dra lärdomar av erfarenheterna från pandemin. I Haparanda och Torneå uppstod plötsligt stora problem när beslut om restriktioner fattades snabbt och den gränslösa vardag många tagit för givet ersattes av gränshinder och stora utmaningar. 

Men genom regional samverkan och nära dialog mellan våra regeringar identifierade vi viktiga undantag vid gränsstängningar. Till exempel kunde vi tidigt i pandemin tillåta betydande arbetspendling och vi hjälptes åt för att möta behoven inom hälso- och sjukvården. 

Därför har vi som nordiska samarbetsministrar från Sverige och Finland varit engagerade i det arbete som nu pågår för att förbättra samverkan mellan våra nordiska länder i kriser. Vilket också manifesteras i den deklaration som i somras beslutades av samtliga nordiska samarbetsministrar vid vårt möte i Halden, Norge. Där tydliggörs att vi behöver säkra tillgången till information för att fatta beslut som inte slår undan benen för de som verkar i våra gränsregioner, att vi ska stärka hälsokrissamarbetet och krisberedskapen generellt och att vi ska se till att det nordiska samarbetet lyfts i våra respektive regeringar. Gränshinderrådet har fått ett förstärkt mandat som även omfattar förebyggande arbete. Dessutom ska sittande ordförandeskap i Nordiska ministerrådet sammankalla samarbetsministrarna vid kriser för snabb kommunikation och utbyte av analyser.

Som ett led i att stärka det finsk-svenska samarbetet och verka för att människors liv och verksamheter ska upplevas som så ”gränslöst” som möjligt, besöker vi i dag, måndag, Haparanda och Torneå. Genom dialog och möten med regionala aktörer vill vi lyssna in om det finns fortsatta utmaningar efter pandemin, och vad våra respektive regeringar i så fall kan göra. Vi jobbar ju stenhårt för att det ska vara enkelt att leva, arbeta, studera och bedriva verksamhet över de nordiska gränserna. Detta arbete måste förstås göras tillsammans med invånarna, det regionala näringslivet och de lokala politiska företrädarna. 

Vår vision och vårt samarbete handlar dock inte bara om krissituationer, det handlar framförallt om möjligheter och potential. Tillsammans är vi starkare och åstadkommer mer. Till exempel ser vi att den gröna omställningen inom industrin, de nya värdekedjor som växer fram inom elektrifiering, batteri- och stålindustri samt gruvnäring kräver mer samarbete, långsiktigt partnerskap och att vi delar de olika kompetenser som finns i Sverige och Finland. Den gröna omställningen innebär att vi tillsammans kan ta ett globalt ledarskap samtidigt som framtidens jobb skapas i Sverige och Finland. Tillsammans stärker vi förutsättningarna att möta en enorm efterfrågan när världen ställer om. Framtidens jobb och tillväxt ska utvecklas i våra gränsregioner och över våra landsgränser.

På så vis bidrar vi alla till att Norden blir världens mest hållbara och integrerade region år 2030. För vår gemensamma vision kräver handling och samarbete. Gemensamt ska vi visa vägen!