Lever Linda Frohm i en alternativ verklighet?

I Linda Frohms (M) värld verkar regionernas ekonomiska situation inte ha något med regeringens politik att göra, skriver debattörerna.

Anders Öberg (S) går tillsammans med sina regionsrådskollegor till attack mot oppositionsrådet Linda Frohm (M).

Anders Öberg (S) går tillsammans med sina regionsrådskollegor till attack mot oppositionsrådet Linda Frohm (M).

Foto: Ulrika Vallgårda

Debatt2025-01-22 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frohm skriver att regionen har lyckats minska sitt underskott endast tack vare sektorsmedel från regeringen. Men faktum är att vi har 240 miljoner kronor mindre att röra oss med jämfört med 2022, och SKR uppskattar att sektorsbidraget för sjukvården minskar med 7 miljarder kronor mellan 2024 och 2025. 

Hon tar åt sig äran för att regionens pensionsåtaganden är fullt finansierade 25 år framåt. Men hon undviker att nämna att den förra majoriteten fick motta stora generella och riktade stöd från en regering som tog ansvar för den utmanande situation som pandemin ställde vården inför. Det var det som gjorde det möjligt för regionen att stärka sin likviditet.

Resultaten av den nuvarande regeringens politik är å andra sidan att många regioner nu behöver fatta beslut om att lägga ner verksamheter, varsla, och säga upp medarbetare på grund av inflationen och räntekostnaderna som slagit hårt under 2023 men framförallt 2024. 

Och på tal om den byråkrati Frohm ondgör sig över kan vi konstatera att den förra majoritetens organisationsförändringar mellan 2019-2022 resulterade i ett fullständigt haveri som skapade fler problem än lösningar för att hantera sjukvårdskrisen i Norrbotten. 

Samtidigt som regionen ställde om vården för att ta hand om covidsjuka skapades långa köer på många områden. Över 500 medarbetare slutade för att de inte längre hade förtroende för regionen som arbetsgivare. 

Det är också ett arv vi har fått ta över från den förra majoriteten. Och det är lättare att riva ner än att bygga upp, men nu tar vi steg för steg beslut för att bygga en stark och robust organisation igen. Tack vare vår politik har regionen nu 250 fler medarbetare i sjukvården. Samtidigt fokuserar vi på att förbättra deras arbetsförhållanden. Vi har bland annat dubblerat våra medarbetares OB-ersättning, höjt friskvårdsbidraget från 2 200 kronor till 4 000 kronor, och infört ett skobidrag på 800 kronor. 

Det gör skillnad, och det bekräftas också av vår senaste medarbetarundersökning, som visar positiva resultat på samtliga punkter jämfört med 2022. Vi ser störst ökning i antalet som svarar att Region Norrbotten är en attraktiv arbetsgivare, och de som svarar att de kan rekommendera regionen som arbetsgivare. 

Men vi måste också ta itu med sjukvårdens fysiska förutsättningar. Den förra majoriteten underlät att ta hand om sjukvårdens fastigheter och lokaler. Därför behöver vi satsa mer på underhåll, utveckling och nybyggnation. 

Det löser inte allt, men det är viktiga steg för att kunna bygga en sjukvård som är tillgänglig för alla norrbottningar. På sikt innebär det att fler kan få den vård de behöver här hemma, i stället för att behöva åka till Stockholm för att operera.

För att lösa de utmaningar vi står inför behöver vi långsiktiga och konkreta åtgärder. Genom att investera i våra medarbetare, infrastruktur och förbättrade arbetsförhållanden bygger vi en hållbar sjukvård för framtiden. Vi har redan tagit viktiga steg, och vi är fast beslutna att fortsätta arbetet för att skapa en sjukvård som möter alla norrbottningars behov.