Leder Europa in i den fossilfria ekonomin

Vi får inte lockas att stanna upp i den gröna omställningen för att vänta och se. Det skulle inte bara vara katastrofalt för klimatet men också för jobb och välstånd i Sverige och Norrland, enligt debattören.

De senaste somrarna har kantats av såväl värmerekord och skogsbränder, som skyfall och översvämningar runt om i världen.

De senaste somrarna har kantats av såväl värmerekord och skogsbränder, som skyfall och översvämningar runt om i världen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt2023-09-26 11:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I norra Sverige finns en stolt historia av innovation och entreprenörskap. Norrland har länge varit en plats där man sett Sverige som del av något större. Där internationell handel kombinerat med innovation och hårt arbete är förutsättningen för välstånd, samtidigt som man förstått vikten av att industrin och ekonomin måste existera tillsammans med naturen och människorna. Denna mentalitet behövs för att leda Sverige, EU och resten av världen in i den gröna omställningen. 

Det är ingen hemlighet att klimatförändringarna utgör en av vår tids största utmaningar. Vi ser tydliga tecken över hela världen, från smältande polarisar till extrema väderhändelser. Denna sommar har, precis som alla de senaste, kantats av såväl värmerekord och skogsbränder, som skyfall och översvämningar runt om i världen. Klimatkrisen kräver både snabbhet och handling. I detta spelar EU en central roll genom att anta ambitiösa mål och lagar för att minska växthusgasutsläppen och skydda vår natur.

Erfarenheten av symbiosen mellan industri och natur, tillsammans med stor fossilfri energiproduktion, ger Norrland en unik position att vara en kraftfull aktör i skiftet. De norrländska företagen ligger i fronten för hållbarhet och miljöteknik, och har på ett klokt sätt samarbetat med EU för att utveckla sina verksamheter. Man har genom strategiskt arbete blivit ett nav för grön innovation och entreprenörskap.

EU har under de senaste åren fått på plats världens mest ambitiösa klimatlagstiftning för att nå nettonollutsläpp senast 2050. Samtidigt har ambitiösa regler för skydd av vår natur också kommit på plats. Vår omställning måste vara hållbar i alla led för att inte en kris ska bytas mot en annan. Skiftet kräver att samhället elektrifieras. Det kräver i sin tur stora mängder fossilfri el och kritiska råvaror i produktionen för att lagra och producera denna el, genom exempelvis hållbara batterier, turbiner och elektrolysörer. 

Liberalerna har arbetat för skarp lagstiftning som ser till att elektrifieringen går fortare och blir mer hållbar. Genom tunga förhandlingsuppdrag i EU-paparlamentet har vi sett till att lagen om hållbara batterier skärptes, att kraven på återvinning och återbruk blev höga och att kraven ska gälla alla batterier, även de som importeras till EU från andra länder. 

Liberalerna har under pågående förhandlingar om lagen som ska skapa förutsättningar för mer utvinning av kritiska råvaror i EU fokuserat på att korta tillståndsprocesserna för nya gruvor, men att etableringen samtidigt inte får innebära stora negativa konsekvenser för miljö eller rennäringen. Genom lagen som kallas CBAM har vi också förenat höjda kostnader för utsläpp i EU, med att import av utsläppstunga material från andra länder också måste betala för sina utsläpp. 

I Norrland ser vi redan flera exempel på hur EU:s klimat- och miljölagstiftning och innovationsstöd främjar livskraftiga, innovativa och hållbara företag och den gröna omställningen. Det är uppenbart att när samarbetet mellan politiken och näringslivet drar åt samma håll så kan vi nå resultat. Att vi i Norrland och EU, genom att fortsätta arbeta tillsammans, kan leda resten av världen in i den gröna klimatomställningen.

Men detta kräver att vi orkar hålla i, både från näringslivet och politikens håll. Vi får inte lockas att, som högerpopulister skriker allt högre, stanna upp i den gröna omställningen för att vänta och se. Det skulle inte bara vara katastrofalt för klimatet men också för jobb och välstånd i Sverige och Norrland.