Genom att handla secondhand och lÀmna klÀder till Äterbruk kan vi alla minska klimatpÄverkan frÄn vÄra garderober.
Modeindustrin berÀknas stÄ för ungefÀr tio procent av de globala koldioxidutslÀppen. De mesta av utslÀppen sker i produktionen, som Àven innebÀr stora utslÀpp av kemikalier och en enorm förbrukning av fÀrskvatten.
Dessutom slutar alltför mÄnga klÀders liv i soppÄsen. I genomsnitt slÀnger varje svensk 7,5 kilo textil i soporna per Är. Det innebÀr att nÀstan 2 000 ton klÀder och textil hamnar i soppÄsarna i Norrbotten, varje Är.
Enligt en undersökning Àr merparten av de klÀder och textilier som hamnar i soppÄsen dessutom i sÄ bra skick att de skulle kunna anvÀndas igen, och det som inte hÄller för Äterbruk kan oftast materialÄtervinnas. I stÀllet brÀnns de upp.
Den globala produktionen av textil har mer Àn fördubblats sen millennieskiftet och vÀntas fortsÀtta öka stort. En stor del av tillvÀxten drivs av sÄ kallad fast och ultra fast fashion dÀr företag driver pÄ konsumtionen genom att snabbt producera billiga klÀder av lÄg kvalitet som ska möta stÀndigt nya trender.
Samtidigt ökar intresset för secondhand. Det Àr mycket glÀdjande eftersom att vÀlja Äterbruk i stÀllet för att köpa nytt Àr ett sÀtt att minska textiliernas klimatpÄverkan. MÄnga secondhandaktörer bidrar Àven med humanitÀra och sociala insatser. Till exempel gÄr överskottet frÄn Human Bridges textilinsamling och försÀljningen i Lindrabutikerna till att finansiera Humans Bridges sjukvÄrdsbistÄnd i lÀnder som har mindre resurser Àn Sverige, frÀmst Ukraina och lÀnder i Afrika.
Men ansvaret för att stÀlla om till en mer hÄllbar textilanvÀndning kan inte enbart lÀggas pÄ konsumenterna. FrÄn och med nÀsta Är ansvarar alla kommuner för att samla in textilavfall separat frÄn annat avfall. Kommunerna ska ocksÄ informera invÄnarna om vikten av att ÄteranvÀnda textilier och att förebygga att textilavfall uppstÄr.
I uppgiften att minska klimatpÄverkan frÄn vÄra garderober spelar alla en roll. Norrbottningarna kan vÀlja att handla secondhand i stÀllet för nytt, och lÀmna klÀder till Äterbruk i stÀllet för att slÀnga dem i soporna. Och kommunpolitiker och kommunala avfallsbolag behöver sÀkerstÀlla att textilinsamlingen resulterar i att klÀder i första hand Äterbrukas.
För att fÄ till en hÄllbar textilanvÀndning mÄste vi bÄde stÀlla om produktionen och ge textilierna ett lÀngre liv.