Länet kan bli ledande i klimatomställningen

Den nyss tillträdda regeringen satsar på elektrifiering för att klara klimatmålen.  Det är viktigt och Kiruna, Luleå och Norrbotten kan ta ledningen i förverkligandet. Här kan orden på klimattoppmötet i Egypten omsättas i handling.

Talga vill starta en grafitgruva på Nunasvaara i Vittangi. Mark- och miljödomstolen prövar nu bolagets ansökan.

Talga vill starta en grafitgruva på Nunasvaara i Vittangi. Mark- och miljödomstolen prövar nu bolagets ansökan.

Foto: Talga Resources

Debatt2022-11-30 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En storsatsning utlovas på laddstolpar och utbyggnad av infrastrukturen för tunga elfordon. Vi vet att detta är viktigt, eftersom transporterna idag står för cirka en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp. Att det är på allvar och bråttom har sommaren i Europa visat - värmerekord, uttorkade floder och skyfall. Med Rysslands krig mot Ukraina är behovet av – och chansen till – att bryta beroendet av importerad fossil energi än mer tydligt.

Rätt hanterat har Norrbotten unika förutsättningar att bredda sin ledande position i den globala klimatomställning som vi nu är i början av. Vårt bolag har möjlighet att snabba på och skala upp elektrifieringen, om vi får. Vi planerar för etablerandet av grafitgruva i Vittangi och förädling till batterianoder i Luleå. 

Knappt några råvaror till batterier utvinns eller förädlas i Sverige, så vårt bidrag vore stort, starkt och unikt.  Idag är batterier till elfordon beroende av syntetisk grafit. De som säger att denna grafit kan brytas någon annanstans bör beakta vad detta skulle innebära. Det traditionella sättet för framställning är klimatskadligt genom att råolja kokas i veckor till grafitpartiklar, till på köpet nästan helt i Kina och med kolkraft. Detta kan grafiten från Vittangi helt ändra på. 

Utvecklingen av batterier är redan idag ett globalt forskningsfält och kunskapsklustret i Norrbotten och kring Luleå tekniska universitet skulle kunna vara en än viktigare internationell nod i utvecklingen av hållbar teknikproduktion. Potentialen visas av att elva fordonstillverkare och 37 producenter av batteridelar nu provar våra norrbottniska anoder.

Våra planerade investeringar i Vittangi och Luleå gynnar forskningen om batteriutveckling kommer att samspela med övriga investeringar här i grön industriell omställning. Gröna näringar är hett för såväl ägarinvesteringar som privata och offentliga långivare. Norrbotten kan bli en magnet under lång tid.

För att säkra framtidens välfärd kräver en grön hållbar tillväxt. Vi vill vara en del av samhällets breda utveckling och sätter en god välfärd högt. De stora gröna investeringarna måste gå hand i hand med att vården och skolan i Norrbotten växer och utvecklas. Annars flyttar få hit. Ju fler som flyttar in kommer också fler att behövas och få jobb i vården och skolan. 

För detta krävs öppet, rakt, förtroendefullt och snabbfotat samarbete om planer mellan företag, berörda kommuner och Region Norrbotten. Vi ser fram emot samarbetet och lovar att fortsätta vårt jobb på ett lyhört sätt gentemot behoven i Vittangi, Kiruna, Luleå och hela Norrbotten.

Norrbotten har en lång erfarenhet av en gruvnäring som håller världsklass när det gäller miljökrav. Utvinningen har byggts upp till att få starkt folkligt stöd. Vi har samtidigt stor respekt för de som oroas av en gruvetablering. Det är viktigt med öppen och kunnig debatt och att alla får plats i denna. En grundlig prövning pågår just nu i mark- och miljödomstolen där ett flertal intresserade lämnat synpunkter. Vi ser fram emot en slutförhandling i början av nästa år. 

Genom utvinning utanför Vittangi och tillverkningen i Luleå skapas nya arbeten och växande välfärd, samtidigt som vi alla bidrar till att nå Parisavtalet och ett fossilfritt Sverige.