Krävs kraftig satsning på återvinning

Debattören anser att inget borde få tillverkas som inte kan återvinnas och att allt som tillverkas skall återvinnas.

Debattören pekar på att kampen om metaller redan är hård och varnar för att det kommer att bli värre.

Debattören pekar på att kampen om metaller redan är hård och varnar för att det kommer att bli värre.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Debatt2021-12-10 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det råder halleluja stämning kring de stora industrisatsningarna i länet. Med risk för att dämpa stämningen vill jag ändå lyfta några problem.

Mer än hälften av landets elproduktion kommer att gå åt till den nya teknologin. Bilar skall gå på el. De flesta oroas med rätta av detta. På längre sikt finns stora möjligheter att producera ny el. Solenergi har en stor outnyttjad potential bara vi kan lagra den. Samma med vindkraften. Med vätgas får vi en buffert. Ett stålverk får inte bli utan ström.

Att få hit så många nya invånare till Norrbotten med rätt kompetens blir inte enkelt. Staten måste hjälpa till. Kommunerna med bostäder och service. För stålproduktion krävs väl utbildad och erfaren personal. Ett frågetecken som måste rätas ut inför satsningen i Boden! 

Jag tror att det stora problemet gäller metaller. Det var därför jag fattade pennan. Lite förenklat byter vi fossil energi mot metaller, varav en del sällsynta. 1940 tvistade finnar, ryssar och tyskar om nickeltillgångarna i Petsamo. Idag är kampen om metaller extremt aktuell och värre kommer det att bli. 

Betänk att jorden skall finnas i minst 4,5 miljarder år till. Människosläktet finns nog inte kvar så länge. Men om vi sköter oss, ändå väldigt länge. Sätt detta i perspektiv till att vi i rask takt förbrukar ändliga naturresurser genom att inte återvinna. Det är billigare för bilproducenter att köpa nybrutet än att köpa återvunnet. Gamla bilar och båtar skeppas utomlands med okänt resultat när det gäller metaller. Bara några exempel.

Enda rimliga målen är att inget borde få tillverkas som inte kan återvinnas och att allt som tillverkas skall återvinnas.Där är vi inte idag, långt ifrån. Det behövs en kraftig satsning på återvinnig. Staten måste ta täten och sätta upp ramar för näringslivet och andra aktörer. I Norrbotten kan vi till exempel ta tillvara mineral ur gruvavfall. Med återvinning minskar behovet av att öppna nya gruvor. Nya gruvor väcker protester, räkna med problem!

Färdriktningen är klar. Fossilanvändningen måste bort. Över 14 400 forskningsrapporter, sammanställda av FN:s klimatpanel, talar sitt tydliga språk. Arbetet borde startats långt tidigare men fossilindustrin och dess olika hantlangare har i minst 40 år kämpat emot. Vi bör vara positiva till omställningen men ödmjuka inför utmaningarna och inte gömma undan problem. Ingen är betjänt av ett nytt Stålverk 80!