Kompetenslyft behövs för äldreomsorgen

Under coronapandemin har det blivit allt tydligare att vi behöver satsa mer resurser på svensk äldreomsorg.

Framtidens äldreomsorg ska byggas genom kompetensutveckling av trygga medarbetare., menar skribenterna.

Framtidens äldreomsorg ska byggas genom kompetensutveckling av trygga medarbetare., menar skribenterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-07-13 04:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att vi blir allt fler äldre och det kommer behövas mer resurser inom den kommunala äldreomsorgen. Det råder ingen tvekan om att vi behöver göra mer för att stärka äldreomsorg. Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör nu en miljardsatsning på ett kompetenslyft inom äldreomsorgen. 

Den svenska strategin under coronapandemin handlar om att minska smittspridningen, skydda riskgrupper och att platta ut kurvan för att ge vården möjligheter att klara av att ta emot patienter.

Sveriges befolkning blir allt äldre, vilket är en stor framgång för vårt samhälle. Men det ställer i sin tur höga krav på vår välfärd. Under förra mandatperioden påbörjades ett omfattande arbete för att stärka svensk äldreomsorg. Regeringen har höjt de generella statsbidragen för att öka kvaliteten i välfärden. Ett investeringsstöd för fler äldreboenden har införts. Satsningar har gjorts för att öka bemanningen och stärka kompetensen bland personalen. 

Nu måste arbetet för att stärka äldreomsorgen trappas upp ytterligare. Det socialdemokratiska löftet är att Sverige ska vara världens bästa land att bli gammal i. 

Framtidens äldreomsorg ska byggas genom kompetensutveckling av trygga medarbetare. Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar nu 2,2 miljarder på ett kompetenslyft inom äldreomsorgen. Satsningen innebär att cirka 10 000 personer runtom i landet kan få en tillsvidareanställning med lön på heltid och att han eller hon kan varva utbildningen med arbete. 

I Luleå kommun gäller det 74 personer. Nu kan kommunerna anställa personer som redan till hösten kan påbörja en utbildning till undersköterska eller vårdbiträde. 

Våra äldre har lagt grunden för vårt välfärdssamhälle och har all rätt till en trygg ålderdom. Vi kommer att behöva göra mer för att stärka svensk äldreomsorg framöver och för att möta allt fler äldre i befolkningen. Ett kompetenslyft inom äldreomsorgen är ett viktigt steg i rätt riktning.