Kommunen måste vässa sina upphandlingar

Varje år köper Luleå kommun varor och tjänster för cirka 1,4 miljarder kronor, enligt kommunens egna webbsida. Ungefär 30 procent av allt som upphandlas innehåller transporter, vilket innebär att transportnäringen har en avgörande betydelse för omställningen. Här skulle offentliga upphandlingar kunna spela en viktig roll. Men chansen går förlorad när kommunen missar att ställa tydliga krav på hållbara transporter. Goda ambitioner räcker inte. Omställningen måste ske i samverkan mellan köpare och säljare. Och den måste ske nu. Det skriver företrädare för certifieringen Fair Transport.

Tina Thorsell och Ulric Långberg, Fair Transport

Tina Thorsell och Ulric Långberg, Fair Transport

Foto: Montage

Debatt2024-02-20 21:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp, och enligt Sveriges nationella klimatmål ska utsläppen från inrikes transporter minska med minst 70 procent till 2030. Detta gäller alla kommuner i landet. 

Vi inom transport- och åkerinäringen bär ett stort ansvar för att nå målen och minska transportsektorns negativa klimat- och miljöpåverkan. Svenska transport- och åkeriföretag ligger långt fram och utvecklas för att bli ännu mer hållbara. Men vi kan inte göra det på egen hand. Efterfrågan på klimatmässigt bättre transporter ökar och det är bra. Men det måste gå snabbare, särskilt inom offentlig sektor.

Vi har pratat med offentliga upphandlare runt om i landet som vittnar om en stor frustration över att otydliga riktlinjer, oklar ansvarsfördelning och bristande resurser gör det svårt att leva upp till de övergripande målen kommunen ställt upp. Särskilt vad gäller transporter. Många kommuner missar möjligheten att göra skillnad genom att inte ställa specifika transportkrav. I stället lägger de allt ansvar för transporter på underleverantörer utan några kontroller eller uppföljning. Detta trots att transport ingår i nästan allt som upphandlas i en kommun: skolmat, tvätt, avfall - listan kan göras lång. 

Vi ser till exempel detaljerade upphandlingskrav vad gäller ekologiska råvaror för skolmat, medan transportkrav lyser med sin frånvaro. Trots att maten ska transporteras varje dag. Samtidigt stoltserar många kommuner med storslagna formuleringar om att vara klimatneutrala till 2030. Men hur ska det praktiskt gå till? 

Vi inom transportnäringen tar vårt ansvar, men det krävs gemensamma krafttag för att få till en förändring. Ansvaret kan inte ligga på den enskilde kommunala upphandlaren att ha expertkunskaper vad gäller allt från drivmedel till fordonstyper, samtidigt som man inte ges tillräckliga resurser att följa upp och säkerställa att man får det man har upphandlat. Kommunpolitiker måste göra det möjligt att gå från ord till handling och koppla sina övergripande miljömål till den dagliga verksamheten. 

Vi skapade Fair Transport för att göra det enklare att genomföra upphandlingar av transporter, oavsett om de utgör helheten eller ingår som en del i en upphandling. Certifieringen säkerställer att transportörerna arbetar på ett sunt sätt med minsta möjliga klimatpåverkan, goda arbetsvillkor och hög trafiksäkerhet. Och allt följs upp i en oberoende tredjepartsgranskning.

Genom att ställa krav på Fair Transports certifiering eller motsvarande kan kommunerna bidra till omställningen och slippa skämmas över glappet mellan ord och handling. Vi tar vårt ansvar för klimatomställningen, men tillsammans kan vi göra ännu mer. Det är dags för Luleå, och landets övriga kommuner att leva upp till långsiktiga målsättningar och välformulerade policys – på riktigt.