Att smittspridningen nu åter tar fart riskerar att drabba företag och jobb både i Norrbottens län och i hela landet. Därför är det bra att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder.
Coronapandemin gjorde att den svenska ekonomin tvärnitade i våras. När efterfrågan försvann fick många företag extremt svårt att klara verksamheten. Hundratusentals anställda permitterades och åtskilliga företag över hela landet tvingades säga upp medarbetare.
Svenskt Näringslivs Företagarpanel visar att av de tillfrågade företagen i Norrbotten har 47 procent minskat sin omsättning senaste halvåret. Resultatet har blivit minskade investeringar och fler uppsägningar. Av företagen i länet har 35 procent minskat sina investeringar och 35 procent minskat antalet anställda senaste halvåret.
Några av de branscher som haft det särskilt tufft i länet är besöksnäringen och transportsektorn.
Krisen märks tydligt även i statistiken från Arbetsförmedlingen. Bara i Norrbotten är i dag över 900 fler människor arbetslösa än för ett år sedan. I hela Sverige är nu nästan 100.000 fler utan arbete jämfört med november i fjol.
Många av de företag som lyckades överleva den första fasen är fortfarande kraftigt försvagade. De får svårt att klara nya påfrestningar.
Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från bland andra Svenskt Näringsliv.
Att man nu vill förlänga både omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar är viktiga och effektiva krisåtgärder.
De kan rädda företag och jobb, både i Norrbotten och i hela landet. Men det kommer att krävas ytterligare insatser. Krisen är tyvärr långt ifrån över.