Klarläggande gällande bygglov för bodar

Praxis i Luleå kommun har varit att tillstånd för baracker och bodar inte behöver sökas annat än i mycket speciella fall, på utsatta och centrala lägen.

Praxis i Luleå kommun har varit att tillstånd för baracker och bodar inte behöver sökas annat än i mycket speciella fall, på utsatta och centrala lägen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2020-05-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar gällande artikel med rubriken ”Politiker anmäler chefs agerande till domstol” i Norrbottens Kuriren den 14 maj.

Vi vill från byggbranschens sida, för allmänhetens och våra medlemmars skull, komma med klargörande avseende det uttalande politikern Christer Stenberg gör i artikeln om de överklagade delegationsbesluten som Patrik Wallgren på Luleå kommun fattat om att avskriva byggsanktionsavgifter.

Christer Stenberg påpekar att mark- och miljööverdomstolen slog fast 2015 att bygglov krävs för arbetsbodar och det stämmer att en dom har fallit men att utifrån den domen hävda att det alltid krävs bygglov för baracker och bodar är direkt felaktigt. Alla bygglov prövas utifrån givna förutsättningar. Det som prövades var om en uppställning av 22 byggbodar krävde bygglov, MÖD 2015-06-02 mål nr P 3850-15, och av domen framkommer det att byggbodar uppställda i cirka ett och ett halvt år kräver bygglov. Det är däremot inte klarlagt när det krävs bygglov för byggbodar som står på en plats kortare tid än ett och ett halvt år.

Byggbranschen är mån om att göra rätt, arbeta säkert och att ta hänsyn till de som påverkas av de byggprojekt vi genomför tillsammans med våra beställare och byggherrar. Vi har stor vana av att hantera bygglovsansökningar. Praxis i Luleå kommun har varit att tillstånd för baracker och bodar inte behöver sökas annat än i mycket speciella fall, på utsatta och centrala lägen. Denna praxis tillämpas för övrigt i hela Norr och Västerbotten. Luleå kommun ändrade denna praxis utan att informera byggbranschen och utdömde viten även retroaktivt, för tid även innan den ändrade praxisen, vilket skapat onödig irritation.

För att hitta en bra hantering av denna fråga för nu Byggbranschen konstruktiva samtal med kommunen där målet är att vi tillsammans kan ta fram ett arbetssätt och hantering som gör att vi förstås följer lagen, tar hänsyn till kringboende och andra intressenter men också kan göra det på ett sådant sätt ett det blir en effektiv process som håller byggkostnaderna nere. Vi vill som sagt göra rätt och vill att det ska vara enklare, och inte svårare, att göra det och hoppas och tror att vi i samarbete med kommunen kan uppnå det.