Katastrofala följder av marknadshyror

Det är dags att agera för att rädda oss från de följder marknadshyror får för många dela av samhället, skriver Kampanjen Nej till marknadshyror.

Ökad segregation, ökade klassklyftor och sämre ekonomi är några av följderna av marknadshyror, skriver Kampanjen Nej till marknadshyror.

Ökad segregation, ökade klassklyftor och sämre ekonomi är några av följderna av marknadshyror, skriver Kampanjen Nej till marknadshyror.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2021-04-16 07:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alltsedan borgerliga regeringen den 1:a maj 2007 såg till att tillståndsplikten upphörde, den så kallade stopplagen som reglerade kommunala försäljningar av allmännyttiga bostäder, har vi sett hur vi berövats vårt gemensamma ägande, något som generationer före oss betalat skatt för att bygga upp. 

Nya bostadsbolag så som Rikshem bildas av politiker som i likhet till ryska oligarker agerar i endast ett syfte att som affärsidé sko sig på andra och ta fördelar av en ogenomtänkt eller, vad värre är, genomtänkt orättvis bostadspolitik. Eftersom dessa krafter agerar snabbt och systematiskt hinner inte folket förstå vilka ekonomiska värden de just tappar med privatisering och utförsäljning av allmännyttan som en gång var den solidariska och jämlika modellen för ett samhälleligt bästa.
 

Multinationella aktörer biter sig snabbt fast i ett Sverige där bostadsbyggandet inte hängt med befolkningsökningen. Tack vare Hyresgästföreningen, vars syfte är att främja hyresgästernas intressen, finns en säkerhet i systemet så att hyrorna inte skenat i höjden allt för mycket. Men nu står vi inför något helt förödande. I januariavtalet föreslås marknadshyror för nyproducerade lägenheter. Ett första steg mot marknadshyror för alla hyreslägenheter. För Luleås del kan marknadshyror leda till hyreshöjningar på 43 procent. Detta kan komma att få katastrofala följder för många delar av samhället.
Negativa följder som väntar:
1. Ökad segregation
2. Ökade klassklyftor (ett mindre homogent samhälle).
3. Miljö. Fler söker sig bort ifrån städerna vilket medför ökade transporter och mer mark exploateras i onödan till bostäder. Vilket ökar koldioxidutsläppen.
4. En tom innerstad där företag som har råd hyr lägenheter till sin personal eller kunder.
5. Ekonomiskt. Minskad handel. Folket kommer att ha mindre kvar av sin lön.
6. Ökade kostnader för bostadsbidrag för staten.
Det är dags att vi agerar nu. Den 18 april protesterar nej till marknadshyra i hela Sverige för att rädda oss ifrån en katastrofal bostadspolitik. Var med du med och protestera så kan vi förhindra detta.