Barn som har utsatts för brott behöver träffa många olika professionella, inom socialtjänst, polis och åklagarväsen och ofta även såväl fysisk som psykiatrisk hälso- och sjukvård. För att processen ska bli så barnvänlig som möjligt finns Barnahus där barnet ska kunna träffa alla berörda personer på en och samma plats i stället för att slussas runt mellan olika verksamheter.
Rädda Barnens rapport ”Mellan stolarna” visar på stora brister för våldsutsatta barns tillgång till skydd, stöd, vård och behandling. Rapporten visar också brister både vad gäller tillgången till Barnahus och kvaliteten på de insatser som genomförs inom ramen för Barnahus.
Barnahus behöver finnas i hela Sverige och de insatser som ges där behöver vara lika över landet. Barnets rätt till information och delaktighet genom processen behöver garanteras. Alla barn och familjer ska också erbjudas krisstöd på Barnahus. Ibland ges krisstöd endast till de vuxna runtomkring barnet, men det är viktigt att även erbjuda krisstöd direkt till barnet.
Eftersom det inte finns någon nationell styrning och bindande riktlinjer är det upp till varje Barnahus hur verksamheten organiseras. Detta innebär till exempel att det är upp till varje Barnahus att bestämma hur barnet ska ges information och av vem. Variationerna är därför stora. På en fjärdedel av landets Barnahus erbjuds i dagsläget inget krisstöd alls. Det är oacceptabelt.
En del barn är utöver krisstöd i behov av fördjupad bedömning och ytterligare insatser inom till exempel barn- och ungdomspsykiatrin. Det behöver finnas tydliga remitteringsvägar till hälso- och sjukvård, där barnet tas emot och möts av personal med kompetens om våld mot barn. Rädda Barnen ser behov av en nationell styrning av Barnahus för att säkerställa att alla barn får likvärdiga insatser.
Ett första steg är att se till att det över huvud taget finns ett Barnahus att tillgå. Barnen i Norrbotten kan inte vänta längre. Rädda Barnen vill se att det inrättas ett Barnahus av hög kvalitet som kan säkerställa att barns behov av skydd, stöd och behandling tas omhand på ett barnvänligt sätt.