I Norrbotten ska välfärden vara rättvist fördelad

Att främja jämställd vård, minska den psykiska ohälsan, utveckla kollektivtrafiken och kulturen är viktiga pusselbitar i att bygga ett län som håller ihop, skriver debattörerna.

Den nya majoriteten i regionen planerar att återinföra vårdnära service i någon form.

Den nya majoriteten i regionen planerar att återinföra vårdnära service i någon form.

Foto:

Debatt2022-11-23 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norrbotten finns idéerna, råvarorna och inte minst människorna som bidrar till att göra Norrbotten till ett fantastiskt län för oss som valt att bo och verka här. 

Det är glädjande med den extraordinära utveckling vi har nu med den gröna omställningen som får världens blickar att riktas mot vår del av världen. Allt detta sammantaget skapar möjligheter som placerar länet i ett helt unikt läge. Det ger oss möjligheten att bygga ett hållbart och livaktigt län samtidigt som vi bidrar till att lösa klimatkrisen.

I Norrbotten ska välfärden vara rättvist fördelad och finnas till för alla genom en behovsstyrd sjukvård av hög klass, oavsett vem man är eller var i länet man bor. Vården ska finnas där när genom alla livets skeenden.

Samtidigt vet vi att utmaningarna är många. Vårdköerna är bland de längsta i landet, Sunderby sjukhus får lägst betyg i AT-läkarnas rankning, och viteshoten avlöser varandra för att vårdplatserna är för få och arbetsmiljön för dålig. Samtliga stora fackförbund har valt att säga upp sina samverkansavtal med regionen, och förtroendet för regionen som arbetsgivare är lågt. 

En lågkonjunktur står för dörren tillsammans med stigande inflation och kostnadsökningar. Dessutom ser vi en regering som skruvar ner ambitionerna för välfärden och stryper finansieringen. Det kommer att kräva tuffa prioriteringar och hårt arbete för att vända den negativa utvecklingen. Utifrån de utmaningar som väntar ser vi framför allt två områden som behöver prioriteras:

Tillgängligheten till sjukvården måste öka. Den som är i behov av vård ska enkelt få kontakt med vården för rätt rådgivning och hjälp. Primärvården som utgör första linjens hälso- och sjukvård och möter patienten i ett första skede behöver prioriteras och stärkas upp likväl som tandvården.

Personalens förutsättningar måste förbättras. Medarbetarnas villkor och arbetsmiljö kommer vara den avgörande faktorn för att regionen ska vara en attraktiv arbetsgivare. Inflytande att själv kunna påverka sin arbetssituation genom ett mer tillitsbaserat ledarskap och arbetssätt, samt att återinföra vårdnära service i någon form är viktiga delar i arbetet.

Att främja jämställd vård, minska den psykiska ohälsan, utveckla kollektivtrafiken och kulturen är viktiga pusselbitar i att bygga ett län som håller ihop.