Hyresrätten är fantastisk! Den erbjuder en flexibel boendeform som passar alla sorters livssituationer och behov. Inte minst i ekonomiskt svåra tider är hyresrätten en trygghet då hyresgästen inte behöver oroa sig för räntehöjningar och skenande kostnader för till exempel uppvärmning och el. Hyresgästen är därmed relativt skyddad.
För fastighetsföretagen är det en annan femma. De har sett räntekostnaderna stiga med flera hundra procent de senaste åren samtidigt som kostnaderna för underhåll, värme och el har skjutit i höjden. Sedan 2016, då SCB började mäta förvaltningskostnadernas utveckling, har lönsamheten i form av driftnettot hos privata fastighetsföretag minskat med cirka 25 procent. Tar man även hänsyn till räntekostnadernas utveckling har lönsamheten mer än halverats. Och trots faktiska kostnadsökningar på i snitt 14 procent under 2023 får landets fastighetsägare bara kompensation för cirka fem procent.
Det är som Hyresgästföreningen konstaterar i sin debattartikel säkert en kännbar höjning för hyresgäster med redan ansträngd ekonomi. Många har det tufft nu, men när hyrorna inte justeras i takt med de ökade kostnaderna lägger det hinder för investeringar i underhåll och förbättringar av befintliga bostäder och bromsar utvecklingen av nya, mer hållbara och moderna bostäder. Vi ser resultatet av detta i hela landet. Under 2023 sjönk bostadsbyggandet med 50 procent och i expansionsorter där behovet av bostäder är som störst byggs det lite eller närapå ingenting alls.
Hyresgästföreningens Gunnar Bergman, Kai Selkälä, Malin Kondor, Lars-Erik Englund, Javier Maier-Chavez och Ann-Catrin Lindberg anstränger sig för att svartmåla fastighetsägare för deras strävan att få täckning för sina ökade kostnader, samtidigt som de slår fast att alla har rätt till boende till en rimlig kostnad. Alla ska alltså ha men ingen ska behöva betala.
Undertecknarna av artikeln menar också att fastighetsägare bedriver lyxrenoveringar. Men vad är definitionen av lyx enligt Hyresgästföreningen? Att rotrenovera vart 30:e år är att betrakta som acceptabelt underhåll, men inte att installera en handdukstork eller diskmaskin? Nämnda exempel gör att en fastighetsägare får ta ut en lite högre hyra eftersom standarden höjs, men är det verkligen lyx? Och är det orimligt att den som investerar i en tvättmaskin åt hyresgästen får betalt för denna service?
En utveckling med sämre bostadskvalitet och begränsad tillgång till moderna och välskötta bostäder påverkar inte bara dagens hyresgäster utan även kommande generationers möjlighet till goda boendemiljöer. Det krävs därför en sund balans mellan rimliga hyresnivåer och nödvändiga investeringar i bostäder.
Att som Hyresgästföreningen ställa gamla och sjuka mot fastighetsägare är ovärdigt och främjar knappast ett konstruktivt samtal kring utmaningarna och möjligheterna på bostadsmarknaden.
Hyresrätten och hyresgästerna är värda mer än så.