Högt pris för gruvdrift i 14 år

Ännu en gång har staten vänt ryggen till oss samer när man nu planerar att bygga en gruva i Gállok utanför Jokkmokk. En gruva som kommer påverka min framtid och alla andra generationer framöver.

Under proteserna 2013 vändes blickar från hela landet mot den lilla holmen i Jokkmokks kommun. Hundratals aktivister kedjade fast sig, grävde ner sig och tilltog alla medel för att hindra gruvbolaget från att genomföra sina arbeten.

Under proteserna 2013 vändes blickar från hela landet mot den lilla holmen i Jokkmokks kommun. Hundratals aktivister kedjade fast sig, grävde ner sig och tilltog alla medel för att hindra gruvbolaget från att genomföra sina arbeten.

Foto: Pär Bäckström

Debatt2022-01-19 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi samer har levt på renskötseln, skogen, jakten och fisket men även allting annat som naturen har att ge. Allt detta kommer nu att bli förstört. Min framtid och stora delar av mitt arv, som jag är väldigt stolt över, kommer att försvinna när gruvan byggs.

Gruvprocessen har pågått i cirka tio år. Allt började med att Beowulf Mining (brittiskt gruvbolag) provborrade för att se hur mycket järnmalm som fanns. I samma veva ville de också se vilka andra mineraler som fanns i Gállok. En gruva skulle därefter kunna bli till fler. I området kommer bland annat tre samebyars; Jåhkåkaska, Sirges och Tourpon, framtid att påverkas dramatiskt.

År 2013 demonstrerades det gruvplanerna, med deltagare från hela Sverige och Sápmi. Bland annat var alla sametingen från Sverige, Norge och Finland samt FN observatörer på plats i Gállok för att visa sitt stöd för kampen mot gruvplanerna. Poliser strömmade till för att hindra demonstranterna och låta sprängningarna fortsätta. 

På grund av det stora motståndet samt att länsstyrelsen, Boverket och Naturvårdsverket yrkade på ett avslag på Beowulf Minings ansökan om en gruva i Gállok så valde gruvbolaget att backa. Ärendet hamnade slutligen på regeringens bord. Där blev det sedan liggande fram tills nu. I början av februari blir det antingen ja eller nej till gruvan. Med stor sannolikhet så blir det ett ja eftersom nuvarande regering säger sig älska gruvor.  

Blir gruvan blir av så kommer marken i området samt Luleälven och omkringliggande vattendrag att bli förorenade och förgiftade för all framtid. Men den allra största konsekvensen, när de väl börjar spränga, är risken för sprickbildningar i de dammar som finns i området. Om en vattendamm skulle rasa kommer vattnet i magasinen att börja rusa fritt nerför älven med följd att även andra dammar längre ner rasar. Vattnet kommer då att dränka allt i sin väg – flodvågen kommer att lägga både Boden och Luleå under vatten.  

Återigen ställer jag frågan: Var kommer jag och andra kommande generationer att kunna fiska, jaga, plocka bär, bedriva renskötsel, med mera om områden som Gállok blir förstörda för all framtid? Är allt det här värt en gruva som kommer att vara i bruk i endast 14 år?